Ръководители на едни от най-големите телекомуникационни и технологични компании в света твърдят, че следващото поколение мобилен интернет 6G вероятно ще стартира през 2030 г, предаде Darik Buisness Review.

Водещи ръководители също така предупреждават, че индустрията не би трябвало да създава прекалено много шум около технологията, за да не бъдат обърквани потребителите.

В същото време компаниите търсят начини да реализират възвръщаемост от многомилиардните си инвестиции в 5G през последните пет години.

“Все още не сме приключили с внедряването на 5G. Не мисля, че тази мрежа е достатъчно зряла, за да говорим сериозно за 6G. Прекалено рано е”, казва пред CNBC Ха Мин Хонг, главен директор Развитие в SK Telecom.

Галина Парментер, Yettel: Устойчивото развитие става приоритет за бизнеса

Миналата седмица 6G беше популярна тема по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, като телекомуникационни компании от цял свят предоставиха своите възгледа за най-новата технология.

Възприемането на 5G остава ниско

Мобилни оператори в Китай, Южна Корея и САЩ започнаха да пускат 5G през 2019 г. Технологията е следващото поколение на мобилния интернет след 4G, което обещава супер високи скорости.

Проникването сред клиентите обаче остава ниско. Едва един на седем души в световен мащаб днес използва 5G смартфон, според данни на Strategy Analytics.

5G мрежа за поне 85% от населението в България до 2026 г. планират от Yettel

5G обаче беше позиционирана от страна на телекомуникационната индустрия не само като потребителски продукт за по-бързи скорости на изтегляне, но и като мрежа, която може да бъде в основата на нови технологии, като автономни автомобили или въздушни таксита.

Това е така, защото 5G има по-ниска латентност от 4G. Това означава, че времето, необходимо на устройствата, за да комуникират помежду си, е намалено значително, което е важна функционалност в сценарии, при които данните трябва да бъдат доставяни бързо.

След инвестирани стотици милиарди долари в 5G мрежи обаче телекомуникационните компании изпитват затруднения с реализирането на възвръщаемост. Анализатори твърдят, че истинският потенциал за монетизация на 5G може би е на хоризонта.

Над 55% от българите искат да получат 5G смартфон за Kоледа, показва проучване на А1

“Възприемането на 5G се ускорява в повечето държави, в които технологията е внедрена (в това число и в Индия, която изгражда бързо 5G мрежи), но абонираните потребители са само един от показателите, като, в крайна сметка, голяма част от потенциала се крие в корпоративните пазари и промишлените сегменти,” казва пред Ричард Уеб, директор Мрежова инфраструктура в CCS Insight.

При това положение защо индустрията говори за 6G?

Телекомуникационните мрежи изискват използването на определени стандарти. Това в най-добрия случай са глобално приети технически правила, които определят как работи една мрежа, както и нейната оперативна съвместимост по целия свят.

За изготвянето и финализирането на тези стандарти са необходими няколко години, а в този процес участват редица играчи - от компании до учени и организации от индустрията. По тази причина индустрията мисли за 6G толкова много.

Над 50% от трафика в 5G ULTRA през октомври е генериран в София

В момента се работи по 6G стандартите чрез организации, като 3GPP, която даде своя принос и за създаването на 5G. Процесът обаче все още е на ранен етап.

“За нас 6G реално е на етап проучване,” казва пред CNBC Сигве Бреке, главен изпълнителен директор на Telenor.

Ръководители на телекомуникационни компании, които са разговаряли с CNBC, казват, че от ключово значение ще е внедряването на 5G, въпреки че в момента се правят проучвания, свързани с 6G.

Това е така, защото приказките за 6G може да объркат потребителите, а все още предстоят подобрения при 5G, според главния технологичен директор на BT Хауърд Уотсън.

5G мрежата в България. Колко добра е тя?

“Ние, като индустрия, трябва да спрем да объркваме потребителите, като им говорим за G-та, защото следващото нещо, което ще ме попитате е, кога идва 6G?, казва Уотсън.

Много от настоящите 5G мрежи са изградени върху оборудване и технологии от 4G. Мобилните оператори обаче сега пускат самостоятелна 5G. Тя ще използва независима от 4G технология и идва с обещанията за реализирането на пълния потенциал на 5G.

Ще се използва и повече софтуер, който захранва 5G мрежите, подпомагайки с ефикасността, като управлението на трафика на данни.

А1 добавя нов 5G смартфон в каталога си - realme GT Master Edition

“Все още има една стъпка пред 6G, която ще е усъвършенствана 5G и ще бъде на пазара след няколко години,” казва Пека Лундмарк, главен изпълнителен директор на Nokia.

Според него това ще помогне за подобряване на изживяването с технологии, като добавената и виртуалната реалност и дори в управлението на дронове.

“Няма причина да се чака 6G,” казва Лундмарк.

И така, какво е 6G?

Тъй като стандартите за 6G все още не са зададени, на този етап все още няма ясна идея за това как ще изглежда технологията.

“Важно е да мислим като оператори и поне да започнем да показваме какво ще бъде и какво няма да бъде. Тази работа започна току-що и е прекалено рано да се каже”, казва Уотсън от BT.

Тест на 5G мрежите показва скоростите на мобилен интернет у нас

Той също така допълва, че 6G ще осигури засилена киберсигурност на мобилните мрежи както и повече функционалности, свързани с изкуствения интелект.

Главният изпълнителен директор на Nokia Лундмарк смята, че 6G мрежата ще действа като един огромен сензор, който може да засича размера, скоростта и посоката на движещ се обект. Тази функция може да подпомогне създаването на автоматизирани фактори и дори автономни автомобили.

6G през 2030 г.

Редица ръководители, сред които и главният изпълнителен директор на Nokia, прогнозират, че 6G ще бъде пусната през 2030 г.

5G ULTRA ще даде тласък за високотехнологично развитие на много индустрии

Ник Маккион, старши вицепрезидент на Network Edge в Intel, също смята, че 6G ще бъде пусната през 2030 г., като стандартите ще бъдат зададени няколко години преди това.

Главният технолгичен директор на BT прогнозира, че следващото поколение мобилни мрежи обикновено се пуска около олимпийски игри. Той смята, че ще 6G ще бъде пусната около Олимпиадата през 2032 г. в Бризбейн, Австралия.

Нийл Мoустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics, прогнозира, че първите смартфони с 6G ще излязат през 2029 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм