Най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ определи днес хасковският Окръжен съд за задържания при контрабанда на оръжия и боеприпаси на ГКПП „Капитан Андреево“. Съдът прие, че на 15 ноември 47-годишният е направил опит да пренесе през границата от Турция в България с микробус годни огнестрелни оръжия – 35 пистолета със заличени серийни номера и четири броя пълнители за тези оръжия. Ако бъде признат за виновен законът предвижда наказание затвор от 3 до 10 години и глоба в размер от 20 000 до 100 000 лв.


С микробуса „Фолксваген“ с чужда регистрация мъжът с двойно гражданство- българско и турско, пътувал сам от Турция за Германия.  При щателна проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ в естествени кухини на превозното средство – в лявата врата и около двигателния отсег, митничарите намерили пистолетите и 3 празни пълнители за тях, като още един  бил скрит в якето на  шофьора.


Окръжният съд взе под внимание събраните до този момент материали- обяснения на обвиняемия, разпитани свидетели, претърсване и изземване, както и техническа експертиза, от които се извежда обосновано предположение, че именно обвиняемото лице е автор на престъплението, уточняват от съда. Според магистратите тезата на обвиняемия, че това били газови пистолети, а не обикновени огнестрелни, е защитна.

Налице е опасност мъжът да се укрие, както и да извърши друго престъпление, счита съдът в Хасково. С мотива, че обвиняемият е български гражданин, но има двойно гражданство, постоянно живее в Турция, няма трайни връзки с България и съгласно справки от граничните власти пътува много често, съществявайки работа по международни превози. Това води до извода, че е запознат с граничния режим и поддържа връзки в други страни, извън България, които биха улеснили едно негово отклонение от наказателното преследване. Същевременно деянието е свързано с пренос на огнестрелни оръжия на територията на много държави с крайна дестинация Германия. Тези обстоятелства извеждат реалната опасност лицето да се укрие или извърши друго престъпление, отбелязва ХОС.


В случай на обжалване или протест делото е насрочено за разглеждане пред Апелативен съд – Пловдив за 24.11.2022 г. от 10 часа.