44-годишният Стойчо Бонев, задържан заради марихуана в голямо количество в стопанистван от жена му сервиз в Клокотница, излиза от ареста. Днес Окръжен съд – Хасково измени мярката му за неотклонение, като определи парична гаранация в размер на 10 000 лв. 


На 14.03.2024 г. съдът му налfgr най-тежката мярка „Задържане под стража“ за това, че на 11.03.2024 г. в с. Клокотница, обл. Хасково, в съучастие и като съизвършител с 49-годишния Николай Колев са държали 27,200 кг марихуана на стойност 544 000 лева. Двамата бяха задържани при операция на ГДБОП под ръководството на Окръжна прокуратура-Хасково с участието на служители от отдел „Наркотици“ при ГДБОП и колегите им от сектор БОП-Хасково.


При разглеждане на внесеното искане в днешното съдебно заседание Окръжният съд потвърди извода, че от събраните към настоящия момент доказателства не отричат, че първоначално направеното обосновано предположение за участието на Стойчо в престъплението е разколебано. Във връзка с оплакването на обвиняемия за изпадане в здравословно състояние, несъвместимо с пребиваване в условията на арест, по делото бе назначена и изслушана съдебно-медицинска експертиза с вещо лице.


Становището потвърждава, че здравословното състояние на Бонев се е влошило остро. Заболяването налага неотложна оперативна интервенция и последващо лечение и адекватни следоперативни грижи, които според съдебния състав е невъзможно да бъдат полагани в условията на следствения арест. Това е и мотивът на съда за изменение на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“  в по-леката „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. 


Така ще бъде отстранена опасността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, а в същото време ще бъде защитено правото му на съответна здравна грижа, с оглед силно влошеното му здравословно състояние, сочат от ХОС.


Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3- дневен срок, като в случай на жалба и/или протест делото е насрочено за 9 май.