Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски кани на разговор всички парламентарно представени партии в 50-ото Народно събрание за разговор за съставяне на кабинет с втория мандат. Покана не е изпратена само до “Възраждане”. Това обяви Пеевски след края на срещата на парламентарната група на ДПС, която във вторник се проведе в Народното събрание. Участие в нея обаче взеха само част от народните представители на ДПС в парламента. Други 17 не присъстваха, като по-рано заявиха в позиция, че настоящото ръководство на парламентарната група не е избрано съгласно Устава на ДПС и не е легитимно.

“Решението на парламентарната група е да изпратим писма до останалите политически партии от 50-ото Народно събрание без “Възраждане” - знаете ние с тая проруска партия не работим. Дали сме срок до утре в края на деня да видим какво ще ни отговорят”, каза Пеевски.

Той обясни, че е наясно от медиите, че ГЕРБ и ПП-ДБ са изразили позиция, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, но тъй като ДПС е “сериозна партия” и носи отговорност пред избирателите си, все пак са изпратили покани и очакват писмени отговори. От БСП също обявиха, че няма да дадат подкрепа за кабинет с мандат на ДПС.

Запитан за депутатите, които декларираха подкрепа за Доган и отказаха да присъстват на срещата на парламентарната група, Пеевски заяви:

“Колегите са поканени от неделя на парламентарна група. Нали обясняваха, че искат всички формати да работят - форматите работят. На колегата Чакъров (другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров - бел. ред.) съм му казал и ЦОБ (Централно оперативно бюро - бел. ред.) да направим. Поканихме ги на Председателски съвет вчера, където отсъстваха. Повечето области бяха. Всеки, който е решил, е дошъл. Проведохме дискусия. Днес имахме парламентарна група с кворум. Спокойно работи парламентарната група. Колегите са добре дошли на парламентарна група. Решението е тяхно. Ние сме в парламента, където е мястото на народните представители, където са ни пратили нашите избиратели и аз очаквам те да бъдат отговорни към нашите избиратели”.

Легитимен председател на ПГ на ДПС ли е Пеевски

Помолен да коментира позицията на недошлите депутати, които заявяват, че ръководство на парламентарната група не е избрано съгласно Устава на ДПС и няма необходимата легитимност, Пеевски обясни, че по този въпрос е говорено и няма “нищо ново”.

“Не знам защо се поставя сега, но това са теми вътрешни на ДПС, които ние ще си ги говорим. Аз съм избран председател на партията от Националната конференция, избран съм от парламентарната група с участието на тези 17 колеги (отсъстващите от парламентарната група - бел. ред.) за шеф на парламентарната група, тъй че всичко друго е въпрос на медийни спекулации, които не смятам, че трябва да се чистят през медиите. Трябва да бъдем отговорни. Има парламентарна група, която взима своите решения, парламентарната група е решила аз да бъда председател”, заключи Пеевски.

КОЙ изпрати фалшивото писмо, в което се “топи” за връзки с Русия

Съпредседателят на ДПС коментира и излязлата в понеделник публикация в “Капитал” за писмо, разпратено до посланици на НАТО и ЕС, подписано от Станислав Анастасов от ДПС, в което се твърди, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган има връзки с Русия. Веднага след излизане на публикацията Анастасов заяви, че писмото е фалшиво и той не го е изпращал. 

“Колегата разясни много ясно казусът какъв е и какво се е случило. Беше много впечатляващо за мен точно в медия от гръга “Капитал” в пълен умислон с някои наши представители, с минути разлика как се шерва - това е един компромат, който ни го направи кръгът “Капитал”, коментира Делян Пеевски.

Той вероятно визираше споделянето на публикацията в групата във Фейсбук “Аз подкрепям Ахмед Доган”. 

Чуйте част от коментарите на Делян Пеевски в прикачените звукови файлове.