Средната денонощна температура в района на София за първата десетдневка на септември е 18,5 градуса, което е с три градуса по-високa температура от септемврийската през миналата година. Това показва статистиката за първите 11 дни на месеца. И тъй като средносрочните модели прогнозират през по-голямата част от оставащите дни на месеца хубаво и топло време, вероятно тази тенденция ще се запази.

До петък времето остава хубаво, топло, предимно слънчево. Това се дължи на високото атмосферно налягане, разположено над цяла Източна Европа и Балканите. 

В първия учебен ден от запад облачността ще се увеличи и в следобедните и вечерни часове на места в Западна и Централна България е възможно да превали и прегърми. Къде и колко ще вали, ще стане ясно в краткосрочните прогнози на НИМХ. 

В събота, на 16 септември, времето остава нестабилно с възможност за превалявания и гръмотевична дейност, особено в планинските райони. Тези процеси ще засегнат и източната половина от страната. 

От неделя нанатък ни чака подорбение на времето, ще бъде отново предимно слънчево и топло, като около 19 и 20 септември и температурите ще се повишат до типично летни стойности. Времето в този период ще е подходящо и за късно море, и за планина.

Около 20 септември ще се формира средиземноморски циклон, който засега не изглежда да окаже влияние на времето над страната, но това може да се промени. Ще следим как ще се развият синоптичните модели във втората половина на следващата седмица. 

На 23 септември ще навлезем в астрономическата есен, но изглежда да е с хубаво време. Денят и нощта ще се изравнят като времетраене и нощта ще продължи да нараства до 22 декември.

В обобщение - хубава е прогнозата за останалата част от септември, малко вероятно е да се получат изненади.

Над Северния полюс започна формирането на полярния вихър. Това е област с ниско налягане, развита до около 50 км във височина. Там студеният въдух се движи обратно на часовниковата стрелка и като цяло остава в този район - това се случва при добре оформен и стабилен полярен вихър. Ако тази система се дестебилизира, а това може да се случи по ред причини, тогава е възможно студени въздушни маси от полярните ширини да нахлуват по-далеч на юг, към средните ширини на САЩ и Европа, и да носят студено зимно време.

Схема на силен и слаб полерн вихър. При отслабването на полярния вихър, студин въздушни маси се спускта по-далеч на юг и носят зимни бури и сняг    /NOAA

Това принципно определя и харктера на зимата, но в момента е рано да се правят каквито е да е прогнози за състоянието на полярния вихър два-три месеца напред. Да припомним, че според сезонните прогнози, зимата в Европа се очаква да бъде малко по-топла от обичайното, с повече валежи, особено в югоизточните чати на континента, където е и нашата страна.

Всичко това са все пак предварителни прогнози.

В Атлантическия океан продължават да бушуват два урагана, единият от които - Лий - е доста силен и се очаква да се засили още малко, но пък е далеч от населени брегове и няма да застраши хора и имущество.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм