Смерчът е не толкова често, но е познато природно явление за някои райони на страната. Това е атмосферен вихър, който се движи с огромна скорост. Възниква в буреносни облаци близо до земната повърхност, долната му част наподобява обърната фуния. Води до разрушения, възможни са човешки жертви. 

Смерчът може да се зароди и над водата, и над сушата. Смерчовете на сушата и над морето в различните региони се наричат по различен начин. 

Явлението смерч в Източна Европа и на Балканите, както и по крайбрежието на Азовско и Черно море, се наблюдава предимно в края на лятото и началото на есента.

Смерчовете се формират при определени метеорологични условия, когато се срещат топъл и влажен въздух с по-студен и сух въздух. Този контраст в температурата и влажността на въздуха предизвиква въртене и създава потенциал за развитие на смерч.

Смерчовете се мерят по скалата на Фуджита (Fujita scale) или по-новата Enhanced Fujita scale (EF scale), която оценява тяхната интензивност в зависимост от причинените щети. 

Смерчовете са опасни природни явления и е важно да се следват предупрежденията и съветите на метеорологичните служби, когато се очакват подобни ситуации.

Ето какви мерки трябва да се предприемат при опасност от смерч:

 • При възникване на смерч или необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта;
   
 • Не оставайте на открито. Има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети. Влезте вкъщи и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо използвайте за убежище мазето на сградата;
   
 • Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон;
   
 • Ако Ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон;
   
 • Ако сте на полето или в планината заемете ниски места и оврази до отминаване на опасността.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм