След като циклонът "Даниел" направи каквото успя, изля милиарди тонове вода в България и Гърция, донесе разрушения и човешки жертви, най-накрая се оттегли на юг в района на Либия, където постепенно ще изчезне в следващите 48 часа.

От север над Балканите се разширява зона на високо атмосферно налягане, чийто център ще се разполага в следващите дни над Европейска Русия и това е рецепта за хубаво време над страната.

В събота и неделя ще бъде топло, предимно слънчево, сухо време, подходящо за море и планина, не се очакват валежи. Развитие на купеста облачност - в следобедните часове.

И в началото на следващата седмица времето остава стабилно, без съществена промяна, предимно слънчево и топло. Максималните температури около вторник - сряда ще са от 28 до 33 градуса. Като цяло максималните температури ще са: по високите западни полета между 25 и 28 градуса, в низините на страната - от 28 до 32 - 33 градуса.

Според синоптичните модели евентуално дестабилизиране на атмосферата, повече облаци и възможност за превалявания се очертава периодът след 14 сепетмври. Около първия учебен ден, а и след това вероятността за валежи ще се увеличи.

Като цяло, септември ще бъде предимно топъл, с малко по-високи от обичайните за този период на годината температури. Това показва средносрочната справка за развитието на атмосферната циркулация над Европа до края на месеца. Винаги обаче трябва да имаме едно наум, нещата се променят.

В Западна Европа продължава топлото, дори горещо време, пренос на топли въздушни маси от района на Африка. В Южна Англия беше измерена и рекордно висока температура за 8 септември - 32,7 градуса. 

Ураганът Лии, ураган от най-високата 5 категория, по пътя си на запад през Атлантическия океан. zoom.earth

В Атлантика се вихри ураган от 5 категория, най-мощната буря от началото на сезона на ураганите в Атлантическия океан. Това е ураганът Лий, с ветрове близо до окото на бурята от над 260 км/час. Добрата новина е, че този ураган е далеч от населени брегове и според прогнозите ще си остане над откритите простори на океана и няма да засегне Източното крайбрежие на САЩ. Това е първата толкова силна буря в този сезон на ураганите, който започна на 1 юни и ще продължи до 30 ноември.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм