По 2 години затвор при първоначален общ режим получиха от Районен съд – Свиленград 52-годишен мъж и 46-годишна жена, обвинени за измама, съобщават от прокуратурата.


Двамата са признати за виновни, че в периода от 30 септември 2018 г. до 29 август 2019 г. в Сандански, София, Свиленград, Косово и Турция са измамили 57-годишен турски гражданин с 58 961 евро с равностойност 111 045 лева.


По делото е установено, че през октомври 2018 г. турският гражданин отседнал в хотел в Сандански, където се сприятелил с двамата подсъдими. Научавайки подробности от личния живот на чужденеца те го въвели в заблуждение, че познават 28-годишна жена, която е сирак и живеела в Белгия с чичо си, като му предложили да го запознаят с нея. Чрез телефонно обаждане и показване на снимка той провел разговор с неустановена по делото жена, представяща се за Айшегюл, която му обещала да се ожени за него и да отиде в Турция при условие, че  реши финансовите й проблеми.


Според уговорката тя първо щяла да пристигне в България, а след това заедно да заминат за Турция. За целта било необходимо турчинът да й помогне да разреши финансови проблеми и трудности, свързани с неплатени глоби, заболявания, лечения, адвокатски услуги, изваждане на документи, данъци, погасяване на заеми, престой в хотели и други.


Мъжът извършил множество актове на разпореждане със собственото си имущество, като за периода на измамата лично и чрез свой приятел, извършил 53 парични превода в общ размер на 58 961 евро, за да изпълни условието. Парите обаче, били получени от двамата подсъдимите, които не са ги възстановили на пострадалия.


Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Хасково.