Всяка трансакция с биткойн използва средно достатъчно вода, за да бъде напълнен "басейн в задния двор", показват резултатите от ново проучване, цитирано от Darik Business Review

Това е около 6 млн. пъти повече, в сравнение със стандартното използване на кредитна карта, изчислява Алекс де Врийс от Амстердамския свободен университет.

Цифрата представлява водата, която се използва за захранването и охлаждането на милионите компютри по света, от които зависи биткойнът.

Всичко това се случва, докато много региони по света имат сериозни проблеми с недостига на прясна вода. До 3 милиарда души страдат от това, като ситуацията се очаква да се влоши в идните десетилетия, се посочва в проучването.

"Това се случва в Централна Азия, но и в САЩ, особено в района на Калифорния. Положението единствено ще се влошава със задълбочаването на климатичните промени," казва де Врийс пред BBC.

Общо биткойнът е „консумирал“ близо 1 600 млрд. литра (1600 гигалитра) вода през 2021 г., според публикуваното в Cell Reports Sustainability проучване. През 2023 г. това количество може да надхвърли 2 200 гигалитра.

Основната причина, поради която биткойнът използва толкова вода - разчита на огромни количества изчислителна мощ, която, от своя страна, се нуждае от огромни количества електричество.

Биткойнът е толкова енергоемък, че използва малко по-малко електроенергия от цяла Полша, установява проучване на Кеймбриджкия университет.

Водата се използва за охлаждане на електроцентралите на природен газ и въглища, които осигуряват по-голяма част от електроенергията. Големи количества вода пък се губят от изпарения от резервоарите, които захранват водноелектрическите централи.

Известно количество вода също така се използва за охлаждането на милиони компютри по света, на които разчитат трансакциите с биткойн.

Де Врийс твърди, че не е необходимо биткойнът да използва толкова много вода, като в основата на това потребление е процесът, известен като "копаене на биткойни."

По-простичко казано, копачите проверяват трансакции с биткойна в замяна на възможността да се сдобият с част от дигиталната валута.

Те обаче се конкурират помежду си, за да осъществят първи тази проверка, което означава, че по една и съща трансакция се работи много пъти от страна на множество мощни и енергоемки компютри.

"По света има милиони устройства, които постоянно се конкурират помежду си в една мащабна игра, която наричам 'познай числото'," казва де Врийс пред BBC.

"Взети заедно, много от тези машини генерират 500 квинтилиона предположения във всяка секунда от деня, без прекъсване – това е 500 с 18 нули след него."

Този метод е известен като "доказателство за работа". Промяна на начина, по който се осъществяват трансакциите с биткойна, би могла да ограничи драстично използваната електроенергия, а оттам и потреблението на вода.

При друга водеща криптовалута – Ethereum, това беше направено през септември 2022 г., като се премина към система, наречена "доказателство за залог", което намали потреблението ѝ на електроенергия с над 99%.

Това обаче може да не е толкова лесно при биткойна, според професор Джеймс Девънпорт от Университета в Бат. "Това беше възможно единствено, защото управлението на Ethereum е значително по-централизирано от това на биткойна," казва той.

Въпреки това, други казват, че констатациите от проучването на де Врийс са притеснителни.

Използването на прясна вода за копаене на биткойни, особено в региони, в които вече изпитват недостиг на вода, "би трябвало да е повод за безпокойство от страна на регулаторните органи и обществото", смята доктор Лариса Яровая, доцент по финанси в Университета на Саутхамптън.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм