Рапърът 100 Кила, чието истинско име е Явор Янакиев, е станал жертва на хакери, съобщи той в bTV. Преди три дни профилът му в Инстаграм е бил хакнат. В момента в акаунта на певеца се качват снимки и клипове на жена, която демонстрира луксозен начин на живот. 

Киберексперт по Дарик: Ключово е всички да спазваме добра кибер хигиена

Хакерът започва да изнудва рапъра, след като той се опитва с помощта на свой приятел специалист да си върне профила.100 Кила заяви, че комуникацията е била на английски, а изнудвачът е искал биткойни.

10 съвета за безопасно онлайн пазаруване

От 100 Кила са поискани пари в криптовалута и му е изпратен линк, който само е замаскиран като сайта на биткойн. “Този линк всъщност, когато цъкнете - директно се свързва с техния компютър и те виждат монитора ви. Виждат цялата информация за кредитните ви карти, за личните ви данни, на абсолютно всичко, което им е нужно. След това правят един шантаж. Ние започнахме да печелим време. Обяснихме, че банките са затворени в България и няма как да купим биткойни, защото ние сме от Източна Европа и трябва да отидеш пеша до банката, трябва да носиш торбичка за биткойна. Взехме да се правим много на луди”, разказва певецът за bTV.

Хакерът обаче започва да усеща, че целта е да се спечели време.

Google иска да въведе биометрични пароли

“Явно се усети, че имаме чувство за хумор. Започна да се заканва, а ние му обясняхме, че просто няма да може да се случат нещата по неговия начин, защото сме възпитани на американското кино, в което винаги се казва: "Ние не преговаряме с терористи". Все пак никой не ти дава гаранция, като платиш, какво всъщност ще стане и дали ще ти върнат профила. Под въпрос е дали няма изнудването в някакъв момент да продължи”, добави 100 Кила.

18-годишен хакер проникна в системата на „Uber“

Рапърът добави, че съобщенията на хакера са били готови и добави, че не може да прецени от коя държава са. Той обясни, че ще си търси правата през институциите, посочени в интернет за подобни случаи.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм