Съществуват много плюсове на това да пазарувате онлайн. Изгодните сделки са налице. Изборът е умопомрачителен. Пазаруването е сигурно. Доставката е бърза. Дори връщането е лесно с правилните онлайн магазини. Пазаруването никога не е било по-лесно или по-удобно за потребителите. А в епохата на Ковид е по-безопасно, отколкото да излизате сред много хора. 

Какво да кажем за лошия опит обаче? Случва се. Основните рискове са свързани с неплащане или недоставяне на закупени стоки. 

Много внимавайте от кого поръчвате по интернет

Макар и донякъде тревожни, тези статистики не трябва да ви пречат да пазарувате онлайн. Просто трябва да използвате малко здрав разум и да следвате практически съвети. Ето основните насоки - използвайте ги и можете да пазарувате с увереност.

1. Използвайте познати уебсайтове

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Getty Images

Започнете от доверен сайт. Резултатите от търсенето могат да бъдат фалшифицирани, за да ви подведат, особено когато преминете през първите няколко страници. Ако познавате сайта, има по-малка вероятност да е измама. Всички знаем, че Amazon.com например предлага почти всичко.

По същия начин, почти всеки голям търговски обект има онлайн магазин. Пазете се от правописни грешки или сайтове, използващи различен домейн (.net вместо .com, например) – това са най-старите трикове. Да, продажбите на тези сайтове може да изглеждат примамливи, но това е начинът, по който ви подмамват да предоставите конфиденциална информация.

Касовите бележки при пазаруване онлайн вече могат да не са от фискално устройство

2. Потърсете катинарчето 

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Unsplash

Никога не купувайте нищо онлайн, като използвате кредитната си карта от сайт, който няма инсталирано SSL (слой за защитени сокети) криптиране – най-малкото. Ще разберете дали сайтът има SSL, защото URL адресът за сайта ще започва с HTTP S — вместо само HTTP. 

Ще се появи икона на заключен катинар, обикновено вляво от URL адреса в адресната лента или лентата на състоянието долу - зависи от вашия браузър. HTTPS вече е стандартен дори в сайтове, които не са за пазаруване. Достатъчно е, че Google Chrome маркира всяка страница без допълнителното S като „незащитена“. 

Правата ни при пазаруване онлайн

3. Не споделяйте прекалено много

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Unsplash

Нито един магазин за онлайн пазаруване не се нуждае от вашия социалноосигурителен номер или рождената ви дата, за да прави бизнес. Въпреки това, ако мошеници се сдобият с тях и номера на вашата кредитна карта, те могат да нанесат много щети. 

Колкото повече измамници знаят, толкова по-лесно е да откраднат самоличността ви. Когато е възможно, по подразбиране се отказвайте от възможно най-много лични данни. 

Окончателно: Екстрадират издирван от САЩ за измами

4. Създавайте надеждни пароли

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Unspalsh

Огромно мнозинство от потребителите сменят паролата си, за да защитят поверителността, само няколко пъти годишно (27 процента) или по-вероятно никога (35 процента).

Надеждната парола е най-важна при банкирате и пазарувате онлайн. Създаването на уникална парола може да бъде полезно по това време на годината, когато пазаруването вероятно означава създаване на нови акаунти в сайтове за електронна търговия.

Дори перфектната ви парола не е перфектна. По-интелигентният ход: използвайте мениджър на пароли, за да създадете неразбиваеми пароли за вас. Той ще ги следи и въвежда, така че не е нужно да мислите за това. 

Още една жертва на телефонна измама в Северозапада

5. Проверявайте отчетите редовно

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Unspalsh

Не чакайте сметката ви да дойде в края на месеца. Проверявайте редовно електронни извлечения за вашата кредитна карта, дебитна карта и разплащателни сметки. Потърсете всякакви измамни такси, дори произхождащи от сайтове за плащане като PayPal например. 

Определено трябва да купувате онлайн само с кредитна карта. Ако вашата дебитна карта е компрометирана, измамниците имат директен достъп до вашите банкови средства. Всеки продавач, който иска различен вид плащане, като преведени пари, е голям червен флаг. 

Телефонни измамници взеха от възрастна жена 2600 лв.

5. Защитете компютъра си

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Unsplash

Мошениците не седят и чакат да им дадете данните си; понякога те ви дават нещо допълнително, за да забързат процеса. Трябва да се предпазите от зловреден софтуер с редовни актуализации на вашата антивирусна програма. 

Още по-добре, платете за пълноценен пакет за сигурност, който ще има антивирусен софтуер, но също така ще се бори със спам, фишинг имейли и фишинг атаки от уебсайтове (последните две се опитват да откраднат вашата лична информация, като имитират съобщение или сайт и това изглежда законно). Не забравяйте, че не е достатъчно да го инсталирате. Уверете се, че вашите инструменти за защита от злонамерен софтуер са винаги актуализирани. 

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрид е арестуван на Бахамите

6. Бъдете внимателни чия Wi-Fi мрежа използвате

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Unsplash

Ако пазарувате чрез обществен Wi-Fi, придържайте се към известни мрежи, дори и да са безплатни. Не на всеки доставчик на безплатен Wi-Fi може да се има доверие, затова може да се наложи да използвате и виртуална частна мрежа (VPN), за да сте в безопасност.

Нови сигнали в полицията за опити за телефонни измами в Сливен

7. Избягвайте да пазарувате на публично място

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Unsplash

Какво ще кажете за използването на собствен лаптоп за пазаруване, докато сте навън? Едно е да дадеш кредитна карта, за да платиш на касата, но когато трябва да въведеш номера на кредитната карта, датата на изтичане и 3-цифрения код на гърба в сайт за пазаруване, докато седиш в обществено кафене, даваш достатъчно време на шпионаж през рамо. 

Мислете като гангстер: Седнете с лице към вратата. Използвайте сайтове, на които имате доверие и които вече съхраняват вашата кредитна карта, така че да не се налага да я вадите за дълго. Още по-добре: останете си вкъщи, когато пазарувате онлайн. 

Предупреждават за възможни опити за телефонни измами

8. Пропуснете картата, използвайте телефона

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Unsplash

Плащането за артикули с вашия смартфон е доста стандартно в наши дни във физическите магазини и всъщност е дори по-сигурно от използването на вашата кредитна карта. Използването на мобилно приложение за плащане като Apple Pay генерира код за удостоверяване за еднократна употреба за покупката, който никой друг не би могъл да открадне и използва. 

Освен това дори не е нужно да носите кредитната си карта със себе си, ако посещавате само места, които приемат плащания по телефона. Какво значение има това, ако пазарувате онлайн? Много телефонни приложения вече ще приемат плащания чрез Apple Pay и Google Pay. Нуждаете се само от вашия пръстов отпечатък, лицево разпознаване или парола, за да го направите незабавно. 

80-годишен смолянчанин "изгоря" с 12 200 лв. след телефонна измама

9. Проверете продавача 

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: Pixabay

Ако не виждате нищо друго освен положителна обратна връзка и не можете да разберете дали сайтът е законен, следвайте интуицията си. Ако не друго, уверете се, че имате конкретен адрес и работещ телефонен номер на продавача. Ако нещата се влошат, има къде да подадете оплакването си. Всъщност, обадете се в онлайн магазина още преди да поръчате, за да можете да изясните правилата за връщане и къде да отидете при евентуални проблеми след покупката.

10. Търсете правата си

10 съвета за безопасно онлайн пазаруванеСнимка: БГНЕС

Ако все пак станете жертва на измама при онлайн пазаруване или бъдете подведени по някакъв начин, незабавно се обърнете към Комисия за защита на потребителите (КЗП) или дори към полицията. Така ще получите възмездие за себе си и ще предотвратите възможността още хора в бъдеще да бъдат измамени. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм