„Google“ обяви началото на поддръжката на „Passkey“ в „Android“ и „Chrome“. Това е системата, приета едностранно и от „Apple“ и „Microsoft“ в рамките на алианса „Fido“, с който те целят да премахнат използването на познатия вид пароли с букви и цифри, предаде ANSA.

Как трябва да действаме при кражба на профил в социална мрежа?

След като бъде активиран, „Passkey“ ще позволи на разработчиците на приложения и на операторите на уебсайтове да приемат удостоверяване на потребителя чрез мерки, които вече се използват за смартфоните като пръстови отпечатъци, лицево разпознаване или временен код, който се заснема с камерата на мобилния телефон, ако достъпът се осъществява чрез компютър.

TikTok ще увеличи възрастта, необходима за включвания на живо в платформата

За да се запази сигурността на данните, приложенията и сайтовете няма да могат да „четат“ биометрични данни, пръстови отпечатъци и информация за лицето, които ще останат само на личното устройство, но ще могат да се обработват от операционната система, в случая „Android“.

Както при отключването на смартфона, така и при удостоверяването на самоличността в приложения и портали, ще е достатъчно да използвате тези методи.

Facebook иска да лимитира новините и да наблегне на видеосъдържание

Целта, предвид присъствието на други технологични гиганти в алианса „Fido“, е „Passkey“ да стане глобален, т.е. средство за сигурен достъп до всички услуги на участващите компании, за сърфиране в интернет, плащане и др.

Как хакери източват сметките ни и можем ли да се предпазим

Тъй като все повече приложения и сайтове добавят поддръжка за „Passkey“, отношенията на потребителите с онлайн удостоверенията ще се променят. „Passkey“ е значително по-сигурен заместител на паролите и други фишинг фактори за удостоверяване“, отбелязва Google.

„Те не могат да бъдат използвани повторно, не се разгласяват в случай на пробив и предпазват потребителите от фишинг атаки“, коментират от компанията.  

„По-скоро тест”. Защо руската кибератака срещу български институции може да се повтори

Биометричните данни ще се записват в приложението „Google Password Manager“, където автоматично ще се архивират в облака, за да се избегне блокиране при загуба на устройството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм