ова е пореден скандал, който приковава общественото внимание върху работата на съдебната система. Както и в много случаи преди това, той поставя въпроси дали в тази система всички съдии, прокурори и следователи отговарят на изискванията на закона да вършат безпристрастно и професионално своята работа, или има фактори, които оказват влияние върху тази съдебна система".

Това коментира в предаването "Без претенции" по Дарик радио Атанас Атанасов, съдия в Софийски градски съд и част от Съюза на съдиите в България.

"Това, което ежедневно излиза като инфрмация, е че конкретният човек, който миналата седмица беше убит (бел. ред. Мартин Божанов), е имал възможност да влияе върху хода на определени прозиводства, включително такива, водени срещу самия него", каза още Атанасов.

Той припомни за случай, в който няколко съдии, изслушани от Висшия съдебен съвет (ВСС) още преди няколко години, са разказали за натиска, упражняван върху тях именно от Мартин Нотариуса и неговата група.

"ВСС в самото начало се ограничил в това да изрази на думи някаква подкрепа. По-късно обаче самият ВСС е поискал информация от другите институции - МВР и прокуратурата, какво става по тези случаи и разбираме, че едва преди няколко месеца е образувано наказателно производство", допълни съдията.

По думуте му съдийската общност е консервативна - съдиите са ангажирани първо в разглеждането на своите дела и начинът да се изразява някакво мнение е чрез професионална организация, каквато е Съюзът на съдиите в България.

Съдия Атанас Атанасов заяви, че в много случаи е имало реакция от Съюза на съдиите, но не е следвала такава от ВСС.

И даде пример: "Управителният съвет на Съюза на съдиите подаде сигнал още през 2021 г. до Инспектората на ВСС след първия материал на Антикорупционния фонд по повод случая "Осемте джуджета". Известно време след това получихме съобщение от Инспектората, че считат сигнала ни за анонимен, тъй като не бил подписан с квалифициран електронен подпис. Инспекторатът е длъжен и сам да се сезира и да не следи за такива технически детайли, но най-куриозното беше, че се искаше да уточним кои точно действия на визираните в репортажа лица ние считаме за нарушения, да ги опишем точно по време, място, начин на извършване и да ги квалифицираме. Нещо, за което институциите би трябвало да се самосезират, те на практика правят всичко възможно да не вършат нищо", обясни той.

Атанас Атанасов бе категоричен, че тези институции - Инспекторат към ВСС, прокуратура, органи на МВР - не трябва да чакат сигнали.

Запитан защо Мартин Божанов е убит точно в този момент, той отговори, че само би спекулирал. "Фактът, че той е убит, сочи, че има нещо, което е довело до такова кардинално решение", допълни Атанасов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм