Взаимни нападки и обвинения, напускане на залата и изказвания пред журналисти по различни теми, така започна днешното заседание на СОС. Георги Георгиев от ГЕРБ обвини председателстващата в момента Грети Стефанова от ПП-ДБ, че цензурира и недопуска изказвания. Тя му отвърна, че цитирам ”Георги Георгиев е номиниран за Оскар по цензуриране и нямал право да говори”.

Според Георги Георгиев новият директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци е уволнен заради злополуки с 4 смърни случая и осъдителен акт. По думите му кметът е заблуден и трябва да отмени това назначаване. Пламен Данаилов от ИТН  пък съобщи, че в МФ са извикани управителите на „Топлофикация”, както и на БЕХ и на БУЛГАРГАЗ, защото се готвело скритото й одържавяване, а в зимния сезон заиграване с „Топлофикация” е изключително опасно, добави той. В крайна сметка след разправии, дюдюкания, освирквания, аплодисменти, скачане от тема на тема, реплики и дуплики, общинските съветници се опитаха да преминат към процедурата по избор на председател, но процедурата зацикли.

Карлос Контрера от ВМРО определи ситуацията като „Класическа политическа криза и два айсберга, които се блъскат един в друг. „Предлагането на едни и същи кандидатури рискува да превърни работата на СОС във фарс”, добави той и призова към разум. Иван Таков от БСП също подкани „партийното его да се свие” и отново предложи тяхната номинация Диана Тонова. Мирослав Боршош от ГЕРБ призова кмета Васил Терзиев за започне разговори за подкрепа за председател и да търси мнозинство, а не да предлагат кандидат, за който предварително е заявено, че няма да бъде избран. В крайна сметка след два часа дискусии, до момента резултат няма.

След няколко часа взаимни обвинения и нападки СОС отново остана без председател. Предложената от БСП Диана Тонова събра 8 гласа от 40 гласували общински съветници, а Красимир Гълъбов от „Възраждане” – 7. Двамата стигнаха до балотаж, след като на първия тур в състезанието участва и Пламен Данаилов от ИТН, а Борис Бонев от ПП-ДБ-СС обяви, че оттегля кандидатурата си. 25 са били недействителните бюлетини, заради различни пороци, обяви председателят на комисията за избор Христо Копаранов от ПП-ДБ. Следващият – четвърти опит за избор на председател, ще е на 7 декември.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм