СОС отново не избра председател. Никой от предложените кандидати - Борис Бонев от ПП-ДБ и „Спаси София”, Диана Тонова от "БСП за България", Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от ИТН не получи необходимите гласове, за да оглави СОС. Стигна се до балотаж между Борис Бонев и Диана Тонова, който също не даде резултат.

Следващото заседание за избор на председател ще е на 30 ноември. 

По време на заседанието бяха направени предложенията за председател – без изненади, те бяха същите като миналия път. От ГЕРБ настояха за присъствието на кмета, това предизвика спор дали юридически е длъжен или не и отговор, че и Йорданка Фандъкова е отсъствала често на сесиите на СОС.

Необходимостта кметът да присъства на заседанието сподели и Иван Таков от БСП.

Карлос Контрера от ВМРО се обърна към колегите си от ПП-ДБ и попита защо при един и същ кандидат очакват различен резултат.

"Кметът трябва да присъства на заседанието", заяви и Георги Георгиев от ГЕРБ, позовавайки се на разпоредба от ЗМСМА.

В крайна сметка Васил Терзиев се появи на днешното заседание, но до дебат не се стигна, а междувременно Лорита Радева от ГЕРБ призова общинските съветници да обърнат внимание на план-сметката за чистотата на София.

И въпреки, че според Лорита Радева това закъснение застрашава зимното почистване на столицата, до решение за разглеждане на план-сметката за чистотата не се стигна, а след по-малко от час работа, СОС излезе в 30-минутна почивка.

Заседанието беше подновено колкото да бъде обявена подготовката на бюлетините за избор на председател – отново без резултат, а пред журналисти кметът на София обяви, че отново ще покани политическите сили на разговори.

"Когато се избира председател се заявява кое ще е новото мнозинство", каза през журналисти Антон Хекимян от ГЕРБ и отново повтори, че в този състав на съвета, те ще са опозиция.

Преговори за коалиция с ГЕРБ няма да се водят, ще има такива само за политиките и приоритетите, заяви Борис Бонев. Колкото до неговата кандидатура, той обясни, че това е решение на тяхната група и то е в сила, докато не бъде взето друго.

Деян Николов от „Възраждане” заяви, че ще отидат на срещата, но не е оптимист за избора на председател. Той обяви, че ще подкрепят онези решения, които намират за правилни.

Към разговори призова и Иван Таков от БСП.

А дали разговорите ще са ползотворни ще стане ясно на 30 ноември, когато ще се проведе следващото заседание на СОС.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм