Втори български гражданин е в неизвестност след земетресенията в Турция, съобщиха за БТА от Министерството на външните работи (МВнР).

Наш сънародник е в неизвестност след земетресенията в Турция

В Ситуационния център на МВнР е получен сигнал за намиращ се в неизвестност друг български гражданин, който предполагаемо се е намирал в гр. Антакия, информират от министерството. 

Земетресението в Турция: Защо е толкова смъртоносно?

Посолството на България в Анкара е подало сигнал към Председателството за управление на бедствия и извънредни ситуации. Понастоящем турската страна не разполага с информация за лицето.

„Под развалините са семействата ни“. Спасителните операции в Турция продължават

Спасителите в Турция и Сирия се борят с ледения студ в надпревара с времето, за да намерят оцелели под сградите, сринати със земята от земетресението, при което загинаха повече от 6 200 души.

Броени часове след катастрофалното земетресение в Турция и Сирия очакванията са броят на загиналите да нарасне, издирвателно-спасителните операции продължават, като според властите на двете държави има много хора, блокирани и затрупани под развалините. Близки и приятели се събират край разрушените сгради с надежда да бъдат намерени живи хора.

Земетресението в Турция и Сирия: Как можем да помогнем?

„Тук сме от 5 сутринта. Надяваме се с божията воля да получим добри новини", казва един от мъжете.

„Първоначално изпаднахме в шок. Отне ни 10-15 минути, за да се осъзнаем. След това се обадихме на близките ни. Бяхме нервни и уплашени. С някои все още не можем да се свържем", споделя друг.

Лекар в Сирия: Напомня на война, всяка минута умират дечица (снимки)

„Мислим и за другите семейства. Те също бяха хванати в капан под развалините. Могат ли да дишат? Гладни ли са? Жадни ли са? Живи ли са, или са умрели? Имаме право да знаем тези неща. Власите трябва да дойдат и да се погрижат за това", на мнение е жена от събралите се на помощ.

„Под развалините са семействата ни, екипите опитват да ги спасят. Международната общност да направи нещо – да ни подкрепи в това бедствие. Имаме нужда от помощ", казва мъж.

Живот сред смъртта: Бебе се роди под руините, но майката загина (видео)

Съществуват опасения, че броят на жертвите неумолимо ще се увеличава, като според оценки на представители на СЗО е възможно да са загинали до 20 000 души.

СЗО предупреди, че до 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение и призова държавите да се притекат на помощ в зоната на бедствието.

Извадиха жив от руините в Турция бивш футболист на Челси

Вашингтон и Европейската комисия заявиха, че подкрепяните от тях хуманитарни програми реагират на разрушенията в Сирия.

Културната агенция на ООН ЮНЕСКО също заяви, че е готова да окаже помощ, след като два обекта, включени в списъка на световното наследство в Сирия и Турция, претърпяха щети.

Какво да правим при земетресение?

В допълнение към щетите, нанесени на стария град на Алепо и на крепостта в югоизточния турски град Диарбекир, ЮНЕСКО заяви, че най-малко три други обекта на световното наследство могат да бъдат засегнати.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм