Броени часове след катастрофалното земетресение в Турция и Сирия очакванията са броят на загиналите да нарасне,  издирвателно-спасителните операции продължават, като според властите на двете държави има много хора, блокирани и затрупани под развалините. Близки и приятели се събират край разрушените сгради с надежда да бъдат намерени живи хора.

Земетресението в Турция: Защо е толкова смъртоносно?

„Тук сме от 5 сутринта. Надяваме се с божията воля да получим добри новини", казва един от мъжете.

„Първоначално изпаднахме в шок. Отне ни 10-15 минути, за да се осъзнаем. След това се обадихме на близките ни. Бяхме нервни и уплашени. С някои все още не можем да се свържем", споделя друг.

Земетресението в Турция и Сирия: Как можем да помогнем?

„Мислим и за другите семейства. Те също бяха хванати в капан под развалините. Могат ли да дишат? Гладни ли са? Жадни ли са? Живи ли са, или са умрели? Имаме право да знаем тези неща. Власите трябва да дойдат и да се погрижат за това", на мнение е жена от събралите се на помощ.

„Под развалините са семействата ни, екипите опитват да ги спасят. Международната общност да направи нещо – да ни подкрепи в това бедствие. Имаме нужда от помощ", казва мъж.

Лекар в Сирия: Напомня на война, всяка минута умират дечица (снимки)

По-рано днес еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич написа в Туитър, че Европейският съюз е  мобилизирал 27 екипа за търсене и спасяване и медицински екипи от 19 европейски държави чрез Механизмът за гражданска защита на блока. Екипите включват над 1150 спасители и 70 спасителни кучета.

Пред CNN снощи еврокомисар Ленарчич коментира, че в момента скростта, с която действат спасителните екипи е от съществено значение.

„Шарли Ебдо” предизвика възмущение с карикатура за земетресението в Турция

"Напълно разбираме всички емоции, усещаме болката, изказваме съболезнования на всички загубили близки. Турските власти правят всичко възможно, работят бързо. Скоростта е от съществено значение, защото толкова много хора са все още в капан под развалините в Турция и Сирия. Спасителните екипи ще продължат да работят толкова дълго, колкото е необходимо. Земетресението беше силно, разрушително катастрофално, опасявам се, че жертвите ще нарастват през следващите дни", каза той.

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и СирияБългария реагира още в първите часове на труса. От София излетяха да самолета „Спартан”. Първи в Турция пристигнаха 16 души от аварийната дирекция на Столична община. Екипите  разполагат с 2 аварийно-спасителни автомобила с ремаркета и нужното оборудване за извършване на спасителни дейности - термокамери, вибро камера, дрон с термокамера, телескопична камера за издирване с възможност за пряка връзка с пострадалите.

Живот сред смъртта: Бебе се роди под руините, но майката загина (видео)

Служители на Пожарната, заедно с техника,  пътува към южната ни съседка. Екипи на Планинската спасителна служба също протегнаха ръка. 12  планински спасители и 5 спасителни кучета се намират в засегнатите от земетресението в Турция райони..

Българският Червен кръст обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия. В момента най-неотложни са нуждите от:  нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки; ново спално бельо; нови топли завивки; материали за лична хигиена. Освен на банкова сметка, която може да откриете в сайта на Червения кръст, може да помогнете на пострадалите и с СМС на стойност 1 лв. на номер 1466.

Извадиха жив от руините в Турция бивш футболист на Челси

Ръка протегнаха и доброволците, за ден Лазар Радков успява да намери три пътнически буса и един товарен. С тях днес заминаха 23-ма души. А целта е една да помагат и да спасяват животи.

В момента се разговаря с доставчици и производители, за да бъде получена най-добра цена. Желание има и от хора, разполагащи с необходимия транспорт, за да доставят даренията.

Пет земетресения в Румъния за една нощ

Радков уточни, че в Кауза.бг събраните средства са над 86 хил. лв., а няколко души са превели по банка  по-големи суми, така че в момента.

Лазар Радков отбеляза, че по информацията,  с която разполага – турската държава е изключително организира, но въпреки това при бедствие в такъв мащаб всяка помощ е добре дошла.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм