Има три източника на пари за луксозния живот на Борислава Йовчева и нейната дъщеря в Испания, а впоследствие и в Италия, пише BIRD. Това се установява от данни за банкови трансакции в разследването Барселонагейт, проведено от испанските и българските власти, до които Биволъ и BIRD.BG имат достъп. И трите източника на финансиране са от особено доверени лица на бившия премиер Бойко Борисов, за когото се твърди, че е имал интимна връзка с Йовчева и дете от нея.

С пари от фирма на Валентин Златев е купена къща в Барселона за 3 млн. евро.

С пари от фирми на Йордан Христов е поддържан бизнес с модни дрехи – бутик в центъра на Барселона.

Борисов обяви, че Гешев го е използвал, за да гради политическа кариера

С пари от “Котарака” Росен Русимов е финансирана директно Йовчева и са заплащани обзавеждане, училищни такси и гаранции в Италия.

Последният финансов стълб не беше известен до момента, но и той отвежда до близкото обкръжение на Борисов. Групата на “Котараците” включва няколко пернишки бизнесмени и Александър Сталийски.

Къщата от Златев

През 2013 година Александър Викторов Чаушев закупува еднофамилна къща с басейн с обща застроена площ 559 кв.м, находяща се на ул. “Francesc Ribalta” №8 в барселонското предградие Esplugues del Llobregat. За тази сделка той използва банкова сметка в банка Sabadell в Барселона, която е захранвана от неговата собствена сметка в Уникредит Булбанк. Средствата за закупуването на имота обаче не са на Чаушев. Те са прехвърлени по сметките му в Уникредит Булбанк съгласно договор за мандат, сключен между него и фирмата “Тера Тур Сервиз” ЕООД. Договорът е сключен на 15.02.2013 г. и в него е посочена изрично цената на имота – 2 900 000 евро, и допълнителна сума в размер на 350 000 евро за нотариални разходи.

„Барселонагейт“: Борисов е отказал ДНК тест пред прокурор

“Тера Тур Сервиз” ЕООД е собственост на “Агрохолд” АД, която от януари 2023 г. е преименувана на “Тера Уей Инвестмънт Груп” АД, а 99% от акциите на “Агрохолд” АД се държат от кипърската “Тера Уей Холдинг Лимитид” (Terra Way Holding Limited). “Тера Уей” е с действителен собственик Валентин Василев Златев – близък приятел на Бойко Борисов и дългогодишен директор на Лукойл България. 

Малко след като купува имота, Чаушев прехвърля собствеността в испанското юридическо лице Numin Invest SL, компания с единствен дотогава собственик –Борислава Георгиева Йовчева. Капиталът на Numin се увеличава с 2,9 милиона евро, като тази сума включва стойността на имота, който е “апортиран” към компанията. Къщата формално се притежава от Александър Чаушев и Яна Асенова Горанова, съпругата на Чаушев. През юни 2013 година Георги Станков Йовчев, баща на Борислава Йовчева, става управител на Numin Invest SL, като няма промяна в собствеността на дружеството.

“Този филм не е за любов“: Борисов, Борислава, Барселона

След като луксозната обител на Йовчева стана обект на интерес на медиите, къщата беше продадена за 1,8 млн. евро, а парите са се върнали обратно при Златев. В банковата сметка на Александър Чаушев са получени два превода в размер съответно на 900 000 евро на 20.09.2021 г. и 959 959.40 евро на 21.09.2021 г. Те са наредени от Numin Invest SL, Испания с основание “CUENTA LIQUDACION” (закриване на сметките). На 28.09.2021 г. общата сума от двата превода е трансферирана по вътрешнобанкова сметка на дружеството “Тера Тур Сервиз” ЕООД, като за основание е посочено: “Изпълнение на задължение по договор за поръчка”. След това на 04.10.2021 г., от банковата сметка на “Тера тур сервиз” ЕООД е нареден превод от 1,85 млн. евро към банкова сметка на Agriway Holdings Limited в Швейцария с IBAN: CH6708686131058203978. Като основание за превода е посочено “Liquidation share from Nm S.L.” (трансферни средства от Nm S.L.). Швейцарското дружество е с действителен собственик Валентин Василев Златев.

Златев и Чаушев имат богата съвместна бизнес история, а познанството им започва още от студентските им години в МГИМО в Москва. Разследващите в България са стигнали и до “банкера на Златев” – Асен Любенов Найденов, техен състудент, който е бил и в надзорния съвет на СИБАНК, притежавана от Цветелина Бориславова – жената до Бойко Борисов. Домът на Найденов е бил обискиран и са иззети компютърни устройства и телефони, които съдържат банкови трансакции съотносими към разследването, както от медията съобщиха в предишно разследване по темата. 

Прокуратурата: Борисов лично е дал парите за къщата в Барселона

По време на управлението на Борисов “Лукойл” беше в привилегировано положение и почти не плащаше данъци в България, пише изданието. Опитите на бившия шеф на Агенция “Митници” Ваньо Танов да сложи броячи на складовете за горива се оказаха безуспешни. При първото правителство на Борисов “Лукойл България” получи концесия за пристанището Росенец, която освен че е неизгодна за държавата, превърна ключова инфраструктура практически в “руски анклав”. В тези разхитителни за бюджета подаръци от държавата за руския нефтен монополист може да се търси причината, или т.нар. предикатно престъпление, за осигуряването на такава сума от Златев за майката на детето на Борисов.

Йорданов: Борисов е корав мъж, а коравите мъже не се крият зад имунитета си

Бизнесът от Йордан Христов

След като се настанява в Барселона, Борислава Йовчева се впуска в бизнеса с луксозни модни дрехи. За целта през август 2014 г. e създадено контролираното от Борислава Йовчева и Георги Йовчев дружество – Ema BGS SL. Първоначално то е с капитал 3100 евро. На 10.02.2015 г. Йовчев внася сумата от още 500 000 евро капитал и приема нов съдружник – кипърската компания “Palms Enterprises (Overseas) Limited“, която също внася 500 000 евро. На 16.05.2015 г. капиталът е увеличен с още 750 000 евро, поделени между Йовчев и Palms. Дружеството държи под наем фирмен магазин на италианската марка Ermanno Scervino на най-скъпия булевард Passeig de Gràcia.

Разследване на Биволъ разкрива руска връзка в “Барселонагейт”

Разследващите са установили, че целият капитал за бутика, включително дяловете на Георги Йовчев, идва от дружеството “Palms Enterprises (Overseas) Limited“, което е контролирано от Йордан Николов Христов. Парите идват от кипърската сметка на Palms Enterprises (Overseas) Ltd СУ46005002400002400118587002 и трансферите са правени в периода от 27.01.2015 г. до 01.07.2019 г. по сметка с IBAN: ES4900810045790001699173, открита на името на Ema BGS SL в Banco DE Sabadell. Общата сума е 1 861 408 евро и основания за трансферите са различни договори за заем, подписани от Силвия Илиева Николова /съпруга на Йордан Христов/, представляваща Palms Enterprises (Overseas) Ltd и от Георги Йовчев, представляващ Ema BGS SL.

Това обаче не е всичко. На 22.12.2016 г. Към EMA BGS SL са преведени 70 000 евро от банкова сметка в Швейцария на името на Palms Enterprises (Overseas) Ltd. Сметката е в евро и е открита в Banque Cramer на 04.06.2013 г., няколко месеца след установяването на Йовчева в Испания. 

Журналист пред Дарик: Бойко Борисов не се притеснява от „Барселонагейт”, защото знае, че няма нищо срещу него по това дело

Друг източник на средства е малтийска сметка на белизката офшорка Forman Group Limited. Тя е собственост на Антоанета Стефанова Цонева, но лицето, упълномощено за разпореждане със средствата по цитираните сметки е Йордан Николов Христов. На 30.06.2015 г. Forman превежда от банкова сметка MT16MBWM07113000000199003540016 200 000 евро на Ema BGS SL

Така общата инвестиция в бутика на Йовчева надхвърля 2,1 милиона евро.

През 2018 г. историята за къщата в Барселона става обект на медийни публикации в България и през март 2019 г. ГД БОЕЦ подаде сигнал до испанската прокуратура. След това в собствеността на Ema BGS SL настъпват промени. На 25.07.2019 г. Георги Йовчев и Силвия Илиева Николова (съпруга на Йордан Христов), са заличени като управители и като такъв е вписан Sancho Jose Sergi. Това лице е също така представител на Catbug 15SL, където управител е Илиян Рачев Пенев, по прякор “Мацола”. Две седмици по-късно като управител е вписана Миглена Христова Николова, с която Илиян Пенев има общо дете. От снимки в социалните мрежи се вижда, че Миглена Николова е работила преди това в бутика на Йовчева.

Бакалова: Разследването цели да установи с какви държавни пари Борисов се е грижил за детето си от Йовчева (видео)

На 21 февруари 2020 г. каталунскияt вестник “Ел Периодико” излезе с публикация, в която се разкрива, че испанската полиция и прокуратура водят разследване за пране на пари, свързано с Борислава Йовчева и Бойко Борисов. В разследването за пръв път се споменава за бутика на Шервиньо. Няколко дни по-късно магазинът беше скоростно опразнен. 

На 12.03.2020 собственик на Ema BGS SL става българското дружество „ВиБиДжи Енерджи” ЕООД с ЕИК 202858327 и испански данъчен номер: N0681948F. Към този момент “Вибиджи Eнерджи” е собственост на Росица Михайлова Велкова, активист и автор на първата икономическа програма на ГЕРБ. 

На 19.03.2020 г. Росица Велкова продава дяловете на дружеството „ВиБиДжи Енерджи” ЕООД на Десислава Руменова Спасова, български адвокат и настоящ управител на дружеството, заедно с Васил Николов Петев, експерт в областта на енергетиката. Десислава Руменова Спасова е омъжена за Светослав Иванов Спасов, който е бил съветник на бившия министър-председател Бойко Борисов, депутат и дипломат във Виена. Той е от най-близкото обкръжение на Борисов, като назад в годините е бил разследван за съмнителни сделки с отчуждаване на негови собствени земи за сметка на държавата. По думите на самия Спасов пред BIRD.BG, той бил разделен с жена си, която живеела с главния архитект на София Здравко Здравков и въпросите за тази фирма трябвало да бъдат адресирани към него.

Борисов за Бакалова: Никога не съм се срещал с нея, поне футбол да бяхме играли

Банковите трансакции в полза на Ema BGS SL обаче показват, че „ВиБиДжи Енерджи” финансира испанската фирма още преди формално да я придобие и това става с пари от български дружества на Йордан Христов, които са усвоили милиони от еврофондове и обществени поръчки. Това са компаниите “Химмаш” АД, превела на „ВиБиДжи Енерджи” общо 70 000 евро на три транша и “Соф проект инженеринг” ЕООД превела 35 000 евро.

Последната фирма е със собственик и управител Иван Стоянов Йорданов (племенник на Христов). Това дружество е основен доставчик на скъпи машини, предназначени за заводите на Йордан Христов, закупени с европейски средства. 

Ивайла Бакалова: Бойко Борисов е казал, че ще ни приключи

От тези данни става ясно, че месечният наем на бутика струва 16 700 евро. В паниката след публикацията на 25.02.2020 г. сметката на Ema BGS SL е източена – 150 000 евро са преведени към българската сметка на “ВиБиДжи Енерджи”, която след това се разплаща с доставчици и адвокати за закриването на бизнеса. 

Цялата авантюра с бутика на Шервиньо струва на бизнеса на Йордан Николов Христов 2 236 408 евро. За да оправдае тези разходи, той дори се ожени за Борислава Йовчева няколко дни преди публикацията на “Ел Периодико”. На въпроси на BIRD.BG Христов отговори, че детето на Йовчева не е от него и бутикът е глътнал много пари, като е бил на загуба. 

От наличните данни не става ясно как е прехвърлен капитала на Ema BGS SL /1,75 млн. евро/ от Георги Йовчев и Palms Enterprises на “ВиБиДжи Енерджи”. Може обаче да се направи обосновано предположение, че в основата на това финансиране стои източването на българска фирма чрез врътка с акциите на “Спортни имоти Приморско” АД, в които няма никаква икономическа логика.

От подиума до „Барселонагейт“: Коя е Ивайла Бакалова?

През 2019 г. Palms Enterprises продава 3 666 247 акции с номинална стойност 1 лв., от “Спортни имоти Приморско” АД на “ОМЗ” ООД с ЕИК 831641688, на цена 104 500 евро, като по този начин цената е занижена с около 1,7 милиона евро. Другият съдружник в “Спортни имоти Приморско” АД – Gordon Holdings Ltd., USA, продава на “ОМЗ” ООД 196 234 акции с номинална стойност 1 лв. на цена 20 000 евро, като по този начин цената на акциите е занижена с около 75 хил. евро. Общо цената на акциите е занижена с около 1,775 милиона евро, с колкото към 2015 г. е увеличен капитальт на EMA BGS SL.

В “Спортни имоти Приморско” съдружник с Христов е бил Иван Саздов, известен като близък приятел на Борисов и собственик на тенис клуба в Банкя, където е поставен дървен тотем с лика на Борисов. Саздов е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ за парламентарните избори през 2009 г.

Снежанка от “Осемте джуджета”: Коя е Любена Павлова? (видео и снимки)

“ОМЗ” ООД също е собственост на Христов и е бенефициер на няколко милиона лева европейско финансиране. Има съмнения, че фирмата “Соф проект инженеринг” ЕООД на племенника на Христов е доставяла с европейски пари машини на завишени цени, а и самата семейна свързаност е причина за ревизия на проектите. Пред BIRD.BG Христов твърди, че са правени многобройни проверки от ОЛАФ без да се открият каквито и да е било нарушения.

Издръжката от Котарака

Близо 130 000 евро от българска сметка на Росен Георгиев Русимов в БАКБ IBAN BG48BGUS91601003094300 са платени директно на Борислава Йовчева или за разходи свързани с нейната дъщеря. Това става в периода март-октомври 2019 г., показват данните от разследването. БАКБ е собственост на бившата спътница в живота на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова, а Росен Русимов е част от кръга на “Котараците”, свързван публично с Бойко Борисов.

Бакалова: Получавала съм заплахи за „Барселонагейт“ (снимки)

За “Котараците” се заговори в публичното пространство след като през 2009 г. бившият премиер Сергей Станишев подкани правоохранителните органи да проверят как определени фирми усвояват обществени поръчки като подизпълнители. 

“За кръга на Борисов половин София знае. Ако правителството ще се бори последователно с корупцията, би трябвало да се проверят и тези неща – как се печелят търгове и сделки, свързани с управлението на София, метрото, езерото “Ариана” – каза тогава Станишев.

Борисов: Категорично няма да дам имунитета

От медийни публикации се разбра, че това са фирми на Богомил Георгиев Горев, Иван Ангелов Алексиев и Росен Георгиев Русимов. Тримата са съдружници в компаниите “Ибера Инвест” АД, “Диомекс” ООД и други. Техни близки бизнес контакти са пернишкият олигарх Людмил Стойков, известен от аферата “Сапард” и Феодор Феодоров. През тях бизнес кръгът се разширява до фигури от ъндърграунда като братя Галеви и Таки.

Без да има формални бизнес връзки с перничаните, към кръга на “Котараците” се причислява и Александър Сталийски, за когото се знае, че е от най-близкото обкръжение на бившия премиер Бойко Борисов. Твърди се, че “Котараците” се събирали в ресторанта на Сталийски в Дианабад, за да играят карти. Чест гост на сбирките бил и Борисов.

Станкушев: Ивайла Бакалова е ключов свидетел по „Барселонагейт” и знае всичко

Сталийски внася саксия в дома на Борисов в Банкя

Схемата на “Котараците” не минава през директно усвояване на обществени поръчки. Такива не са спечелени от техни фирми през годините. Но фирмите им са предпочитани като подизпълнители на големи инфраструктурни проекти. Един от тях е столичното метро, където излиза друга интересна “барселонска” връзка – несменяемият шеф на “Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев е бил в Управителния съвет на “Химмаш” на Йордан Христов от 2004 до 2010 г.

В случая с трансферите на Росен Русимов към Борислава Йовчева произходът на парите е кеш, който той депозирал на сметката си, преди да прави преводите. От трансакциите може да се направи извод, че още през 2019 г. Йовчева е предприела действия, за да си осигури пребиваване в Италия. “Котаракът” Русимов е платил “гаранционен депозит” от 72 000 евро в полза на Борислава Йовчева по сметка на адвокатката Raffaella Ceglia. Уредил е сметка за мебели от фирмата Wama и обзавеждане за детска стая от фирмата Man Camere per Ragazzi. Пак Русимов е платил в началото на юли 2019 г. 12 544 евро на швейцарското училище La Garenne School. Тази сума е съотносима с таксата за летен детски лагер, организиран от учебната институция.

Менко Менков: „Барселонагейт“ няма и никога не е съществувал

Всички пътища от Рим водят към... Банкя

"Всички пътища водят към Рим", гласи известната сентенция от древността. В нашия случай това е верно, но оттам всички пътища на парите водят към … Банкя. В заключение може да се обоснове хипотезата, че финансирането на луксозния живот на Борислава Йовчева идва от фирми и лица, които са били облагодетелствани икономически при управлението на Борисов, а именно: “Лукойл” с невнесени данъци и държавна концесия, представляващи руските интереси в България, “Химмаш” с еврофондове и обществени поръчки и “котарашки” фирми като подизпълнители на обществени поръчки. Разбира се, тези косвени данни не са достатъчни за обвинение срещу Борисов, тъй като формално нито лев не е даден от негови банкови сметки. Но не е изключено свидетелски показания по делото Барселонагейт да сочат, че именно бившият премиер чрез властта и служебното си положение да е осъществил натиск, принуда, или корупционно въздействие, за да бъдат платени над 5 милиона евро в полза на Йовчева и нейното дете, чието бащинство Борисов отрича, но и яростно отказва да даде ДНК за установяване на истината.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм