Временна комисия ще установява фактите и обстоятелствата свързани с подписването и прекратяването на меморандума с "Джемкорп" (Gemcorp) от правителстворто на Кирил Петков.

Меморандумът беше подписан през месец март тази година и предвиждаше инвестиции в размер на около 1 милиард долара в завод за батерии за складиране на енергия. Комисията се създава по искане на ГЕРБ-СДС, според които дейността на същата комисия в миналия парламент е била саботирана от Кирил Петков и Асен Василев.

ПП и ДБ са готови за правителство на малцинството с втори мандат

От „Продължаваме промяната“ подкрепиха предложението, но изтъкнаха, че това е загуба на време и пълна спекулация, защото меморандума е прекратен.

В отговор от ГЕРБ коментираха, че е важно как меморандумът е обвързан с поетите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии и затворянето на въглищните централи в Плана за възстановяване и устойчивост. Временната комисия ще действа в рамките на 1 месец. 

Във вторник стана ясно, че "Джемкорп“ внасе изрично писмо в Министерство на енергетиката, с което гарантира, че меморандумът ѝ с България за инвестиции в енергетиката е прекратен още на 23 юли.

„Джемкорп“ внася писмо до правителството: Меморандумът е прекратен през юли

Тогава компанията е получила писмо за едностранно прекратяване на споразумението от кабинета “Петков” и понеже меморандумът е необвързващ, то при такъв тип документи при получаване на съобщение за прекратяване от една от страните, меморандумът автоматично се анулира. Това обясни в понеделник изпълнителният директор на компанията Атанас Бостанджиев.

“Днес ще внеса още едно писмо от името на Gemcorp към министъра на енергетиката, в което още веднъж ние официално заявяваме, че от наша страна този договор и този меморандум е приключен със сила 23 юли и че ние нямаме каквито и да е изисквания или претенции към българската държава”, посочи във вторник Бостанджиев пред bTV, цитиран от Mediapool.

Той уточни, че изпраща писмото, защото вижда, че “тази тема продължава да бъде тема на спекулация в България и нашето име да се използва за политически цели, а това не е коректно, защото ние сме лондонска инвестиционна компания с голям опит” в енергийни проекти.

Росен Христов потвърди, че меморандумът с „Джемкорп“ е в сила, имал клауза за арбитраж

Скандалът тръгна в неделя, 20 ноември, когато ГЕРБ на брифинг обяви, че цялата енергетика на страната е дадена на концесия “на една офшорка от правителството на Кирил Петков". От партията на Бойко Борисов посочиха, че меморандумът с Gemcorp не е прекратен, същото заяви и служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

"Този документ е прекратен още от 23 юли, когато ние получихме официално писмо от Министъра на енергетиката тогава с искане от страна на българското правителство този меморандум да бъде прекратен и ние тогава потвърдихме, че ние от наша страна нямаме повече претенции и искания към държавата”, каза Бостанджиев.

“Тъй като документът е необвързващ, всяка една от страните има едностранното право с писмено заявление към двете други страни да прекрати този договор”, уточни той.

ПП: Темата „Джемкорп“ е прекратена отдавна, ГЕРБ искат да отклонят вниманието

арбитраж, Бостанджиев обясни, че това е гаранция за запазване на конфеденциалната информация, коятоq ако се изпълняваше споразумението, можеше да се обменя между трите страни, които го бяха подписали - IP3, „Джемкорп“ и българското правителство.

Ако меморандумът се изпълняваше, инвестициите на IP3 и на „Джемкорп“ щели да бъдат в “Топлофикация София”, а не в завод за батерии, стана още ясно от думите на Бостанджиев.

"Всякакви такива изказвания, че ние искаме да вземаме цялата енергетика на България, които четем тук от известно време, са напълно безсмислени. Идеята за подписването на меморандума започна по инициатива на американската фирма IP3, която имаше преговори със Столична община за инвестиране в обновяване на мощностите на "Топлофикация София". Ние имахме среща с президента на България, и с кмета на София, където ние написахме официално изявление за нашия интерес да инвестираме във възобновяването на "Топлофикация София", посочи Бостанджиев.

ГЕРБ: Кабинетът „Петков“ не е прекратил меморандума с Gemcorp

Той уточни още, че от 2019 г. насам в „Джемкорп“ няма руски капитали.

“Ние официално имахме руски капитали до 2019 година, но от края на 2019 г. ние нямаме нито една копейка руски капитал в Gemcorp... Абсолютно мога да кажа, че това излизане на руснаците е било истинско", каза още той.

По-рано в понеделник, чрез видео във Фейсбук, и енергийният министър от кабинета "Петков" Александър Николов също посочи, че меморандумът е необвързващ и това е написано още на първия ред на първата страница на документа, така че от него не могат да произтекат никакви задължения за България. 

Съмнения

Фактът, че в Gemcorp в миналото участие е имал руският олигарх Алберт Адволян, а Бостанджиев управляваше лондонското дружество "ВТБ Кепитъл" на руската "Внешторгбанк" (ВТБ), доведе до съмнения към намеренията на тази компания. Бившите управляващи от ГЕРБ подложиха управляващите на атаки и внесоха още в рамките на 47-ия парламент искане за съставянето на сегашната временна парламентарна комисия.

В началото на юни депутатите дори сформираха временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около подписването на меморандума. На едно от заседанията си тя установи, че меморандумът не е опасен, но предложението бе за всеки случай да се прекрати. Ден по-късно правителството взе това решение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм