Меморандумът с „Джемкорп” (Gemcorp) не е прекратен, заявиха от ГЕРБ на пресконференция в неделя, по време на която показаха официални документи. От партията информираха, че ще подадат сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия и заявиха, че кабинетът "Петков" е дал цялата българска енергетика на концесия на офшорна компания, предаде БГНЕС.

"Далаверата за 1 милиард долара е потулена и това се доказва от документи", заяви Трифонова, която изнесе данните.

Енергийният министър прекратява меморандума с Gemcorp

„Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен. Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с „Джемкорп” е прекратен, е било само да ни се замажат очите. В Министерство на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с цел прикриване на цялата далавера.“, допълни още народният представител, като подчерта, че ще искат създаването на временна парламентарна комисия в 48-ото Народно събрание.

„Има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР. Ще бъде подаден сигнал към Главна дирекция „Конкуренция” и главна дирекция „Енергетика” на Европейската комисия“, заяви Делян Добрев.

ПП и ДБ обсъдиха промените в Изборния кодекс с неправителствени организации

„Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага правителството за аферата „Джемкорп”. Проследяваме и други министри и министерства от кабинета „Петков”. Следващия път ще си поговорим за МОСВ, което е не по-малко затънало в схеми. ПП бързат за избори, защото знаят много добре какво са вършили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и искат да прекратят работата на Народното събрание“, заяви Даниел Митов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага на партиите в парламента за срок от една седмица да обсъдят изборните правила. Това обяви самият той по време на извънредна пресконференция.

Борисов уточни, че от ГЕРБ са готови да бъдат съвносители с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за създаването на временна комисия, която да обсъди промените в Изборния кодекс, но не за един месец, а за седмица.  

Той каза още, че от партията му работят и по документ, под който да се подпишат всички политически сили. В него ще бъде заложен форматът на евентуален кабинет – политически или експертен. След това в документа ще бъдат обобщени и приоритетите и исканията на всички партии.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм