Енергийният министър Росен Христов също потвърди, че меморандумът с „Джемкорп“ е в сила и дори има клауза за арбитраж.

ПП: Темата „Джемкорп“ е прекратена отдавна, ГЕРБ искат да отклонят вниманието

Пред журналисти във ВЕЦ „Цанков камък“ той обясни, че не са били спазени никакви процедури по съгласуване, както е предвидено за такива меморандуми. Нямало и решение на Министерския съвет, а самият оригинал на договора бил в чекмедже на служител на енергийното министерство.

Росен Христов отправи и призив към „Демократична България“ да се извинят на служителите на „Цанков камък“ за всичките им коментари, че съоръжението не се поддържало добре.

Малко преди това няколко депутати от ГЕРБ показаха документи, получени от служебния министър на енергетиката, според които официално споразумението с „Джемкорп“ не е прекратено, тъй като не е подписано от компанията, а само от бившия енергиен министър Александър Николов.

ГЕРБ: Кабинетът „Петков“ не е прекратил меморандума с Gemcorp

Според ГЕРБ в Министерството на енергетиката дори са били унищожавани документи, за да бъдат укрити следи. Затова от партията внасят и сигнал до ДАНС и МВР срещу кабинета „Петков“.

От "Продължаваме промяната" обаче определиха това като опит за отклоняване на вниманието от важните теми. От партията отново подчертаха, че меморандумът с "Джемкорп" е прекратен отдавна и темата е затворена, без абсолютно никакви последствия за държавата. Според "Продължаваме промяната" Борисов тласка страната към нови предсрочни избори и вече се готви усилено за тях.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм