Защо го повтарят като папагали, чудя се от много години и все още не намирам отговор. Сякаш като го кажат тридесет пъти за пет минути, купуването и продаването на гласове от само себе си рязко ще секне и ще изчезне веднъж завинаги. Или изобщо някой ще им повярва, че щом го твърдят, не купуват и не продават гласове. В днешните сияйни висоти на родната политика, когато никой не слуша идеи и платформи, а пуска бюлетина заради обещания за лична изгода или просто от яд и за отмъщение, единственият начин за печелене на избори е точно такъв.

Търсенето обуславя предлагането, твърди основополагащата теория на икономиката. Помните ли, че Клинтън спечели през 1992 именно с „Икономиката, глупако!“ Макар че и той се изложи като кифладжия с оная Моника Люински, далеч съм от мисълта да го сравнявам с родните убоги функционери с лъскави костюми и претенции за политици. Те не са хора на идеята, на мисълта за развитие на българското общество, а майстори на партийния алъш-вериш.

Вещи в занаята на предлагането на кебапчета, бира и по една маратонка преди избори и една след тях. Макар че към днешна дата това вече не върви. Търсещите искат чисто и просто пари. Пари. Български левове. Бели пари за черни дни. Виждал съм бяло българско семейство да гласува за неособено българска партия. За 50 лева на човек. Пише го в Библията: „Който трупа мъдрост, трупа печал“.

Купуването и продаването на гласове у нас е чисто представление. Няма да кажа порно, защото има много сериозни почитатели, които харесват този стил кино, напълно са с разсъдъка си и ще се засегнат. Купуването и продаването на гласове е представление от най-долнопробна класа, дори и „гражданско позорище“ не е. Актьорите от „Многострадалната Геновева“ в „Под игото“ на Вазов са направо кандидати за „Оскар“ пред тези нашенци, които твърдят, че не купуват и не продават.

Кучето си лае, керванът си върви, поне спестете на вече станалите критично ниска маса разумни граждани, излишните ви крясъци кое е престъпление и кое не. Отдавна сте измислили законите така, че колкото и да го твърдите, никога никой няма да ви осъди заради щедрото словоблудство, с което ни заливате. Така и предизборните ви клипове ще олекнат с поне една секунда.

Купуването и продаването на гласове е представление.