Кошмарната отсечка от Дебелт до затворническите общежития, по която преминават ежедневно десетки автомобили и тежкотоварни коли се оказа ничии път. Това стана ясно след като по сигнал на жители в района, Стефан Петров от Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, направи справка, а после и запитване до няколко институции.

От Областно пътно управление вече са извършили проверка. От там са съобщили на ОЗБГ, че участъкът не е техен ангажимент.  Категорични са, че проблемната част е на Община Средец. От администрацията в Средец обаче твърдят, че пътя не е общински. Нямат и акт за собственост. Въпреки това ще направят нужните постъпки за прехвърлянето му за да могат да го ремонтират. Нещо повече, ако цялата процедура мине успешно, проектът за ремонт на пътя може да получи "зелена светлина" до края на тази година и през март 2023 да започне да се работи по него.

„Пътят е в критично състояние. Опасен е за хора и автомобили. Има големи участъци без асфалт и други където асфалта е нагънат до степен, която прави преминаването почти невъзможно. След като години не е бил ремонтиран, хората от селото са опитали да решат проблема със свои средства и труд, но ефектът е бил временен“, каза пред Дарик Стефан Петров.

Той се е свързал с Община Средец, към която е отправил предложение да се заеме със случая. „Не е нужно да бъде подменяна цялата асфалтова настилка. Просто дупките трябва да бъдат запълнени и да се премахнат по-сериозните неравности. Добрата новина, е че там имат желание нещата да се случат. След проведени разговори, имаме уверение от администрацията в Средец, че те ще поискат час по-скоро да бъде направено прехвърлянето за да могат да се заемат с проект и да бъде заложено финансиране за ремонта. Успоредно с това от там правят и проучване на мостовото съоръжение към пътя за да бъде укрепено“, уточни още лидерът на Организацията.

В района на пътя има две големи фирми, използва се ежедневно от жители на общината, а също и е единствен маршрут за работещите там. 

Повече по темата, чуйте от Стефан Петров: