„За да береш плодове през лятото трябва да полагаш грижи за дървото и през зимата. Няколко са важните операции, които не бива да се пропускат при грижата за костилковите овошки през зимния период-подрязване, варосване, пръскане и наторяване“, разказва опитният дългогодишен овощар Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“ Сливен.
Той е собственик на едни от най-мащабните градини с праскови и череши, а грижите за тях са негово ежедневие от много години насам.

По думите му, ключът за поддържането на овошките с добър външен вид  и с висока  продуктивност е основната резитба. Тя се извършва през зимния период, когато дървото е в покой, а времето е благоприятно и сухо.

Следващата задължителна операция в грижата за костилковите овошки според него, е пръскане с мед съдържащ препарат за предпазване от бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.

"Пръскането срещу бактериалните болести се прави в края на зимата и се подпомага от държавата по програма „Зимни пръскания“, допълва той.

Дърветата искат и тор, казва Коста Петров и допълва, че е добре зимното запасяващо торене да се извърши със смесените торове-азот, фосфор и калий.

Председателят  на сдружение „Българска праскова“ Сливен не скрива  опасенията си, че тази година високите цени на торовете ще дадат своето негативно отражение върху подхранването на овощните градини.

Чуйте: