През тази седмица Международният валутен фонд ще оцени колко добре се е запазила икономиката на Русия по време на войната в Украйна и се очаква да оцени, че е имала лек спад миналата година, изправена пред скромно възстановяване тази година и ще се радва на здравословно ниво на растеж през 2024 г, пише The Guardian.

Това изглежда противоречи на предупреждението от малко след инвазията, че страната е изправена пред свиване на икономиката до 15% и прогнозата от миналия месец на олигарха Олег Дерипаска, че международните санкции ще изтощят финансите на Кремъл до следващата година.

Мъск отказа да изтрие скандална публикация на Медведев в Туитър

Някои експерти обаче критикуваха фокуса на МВФ върху традиционните икономически мерки като брутния вътрешен продукт (БВП) като неподходящ, като се има предвид, че има война, което означава, че цифрата е завишена от нарастващите военни разходи. Анализ на мрежата от академици на Центъра за политически изследвания (CEPR) установи, че когато това се премахне, миналогодишната рецесия е била два пъти по-лоша, отколкото предполагат официалните данни.

Какво казват официалните данни?

БВП на Русия спадна през 2022 г., но не толкова, колкото мнозина очакваха. През февруари Международният валутен фонд заяви, че очаква окончателните данни да покажат лек спад от 2% на БВП през 2022 г., последван от ръст от 0,3% през 2023 г. преди възстановяване до почти 2% през 2024 г., изпращайки послание, че икономиката от 145 милиона хората са здрави и способни да издържат на допълнителните разходи на войната.

„Разплаках се, когато видях майка си“: Отведени деца от Русия бяха върнати в Украйна (видео)

Тази оценка обаче включва военните разходи, които скочиха от началото на инвазията, особено след въвеждането на военна повинност за 120 000 цивилни миналата година. Икономистът Михаил Мамонов, експерт по санкциите в Принстън и член на CEPR, предупреждава да не се използва БВП като ориентир за която и да е страна, пряко замесена във война, и особено за Русия, където официалните данни вероятно ще бъдат масирани. Разходите в магазините са паднали с 10%, каза той, което показва, че реалната икономика е претърпяла драматично свиване.

Какво да кажем за други части на икономиката?

Проучване на CEPR от икономистите Адриан Шмит от Европейската централна банка и Хана Сахно от университета в Гронинген надхвърли потребителските разходи, за да създаде „проследяване на вътрешното търсене“ за измерване на дейността на частния сектор. Те използваха 15 отделни източника, включително търсения в Google, покупки на самолетни билети и данни за цените на жилищата.

„Предложиха ми парцел в гробището“: Активист, документиращ гробищата на „Вагнер“, избяга от Русия

Те стигнаха до заключението, че рецесията в Русия миналата година е била по-широка и по-дълбока от официалните данни. Отчетоха, че частното потребление е спаднало с 4%, а не с 1,8% в официалните данни, въпреки че е невъзможна окончателна оценка, премахваща всички аспекти на военните разходи.

Дори официалните мерки дават представа за щетите, нанесени на невоенната икономика. Общият внос на стоки в Русия през декември 2022 г. е намалял с около 20% на годишна база, докато вносът на технологии е намалял с 30%. Миналата година производството на автомобили е намаляло с 67%, на изкопните машини с 53%, а на телевизионните приемници с 36%, като вероятно намаляването на производството няма край, докато санкциите за жизненоважни компоненти остават в сила.

Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще започне през следващите седмици

Хората пазаруват ли както обикновено?

Спадът в продажбите на дребно разкрива въздействието на войната върху психологията на средния купувач. Блокирането на много необходими и желани артикули за закупуване също изигра роля в спада на разходите от миналия март, който се очаква да продължи и тази година.

Влошавайки нещата, семействата, страхуващи се от икономически колапс, са пренасочили разполагаемите доходи към спестовни сметки, оставяйки Русия с един от най-високите проценти на депозитни спестявания в развития свят от 32%. За разлика от това процентът на спестявания в Обединеното кралство е 9%.

Макрон призова Си да вразуми Русия

Влияят ли допълнителните разходи на войната?

Не знаем колко пари са останали на Москва, но е разумно да се смята, че не са много“, казва Олег Ицхоки, руски емигрант и експерт по санкциите в Калифорнийския университет. Сметката за заплати за набиране на наборни войници и допълнителната военна техника, необходима за замяна на унищожени танкове и използвани ракети, ще повишат разходите за отбрана от 4,1% от БВП през 2021 г. до 7% миналата година, добавя той.

Социалните плащания на семейства, които са загубили близки в конфликта, добавят към сметката, докато изплащането на социални помощи за тези с деца допълнително изпразни хазната на Русия. Влиянието върху общите държавни разходи се оказа драматично. През януари то скочи с 59%, съобщи държавната статистическа служба.

Вибратори, а не дронове: Украинци хакнаха акаунта на руски боец ​​и купиха секс играчки за $25 000

Значи парите свършват?

Не само разходите се увеличават, държавните приходи намаляват и спадат бързо. Руските работници имат ниски средни доходи, плащат много малко данъци и са малко на брой в сравнение с пенсионерите. 

Ставката на данъка върху доходите на руските работници е равна на 13%, с промяна през 2021 г., като се прилага ставка от 15% за тези, които печелят повече от 5 милиона рубли годишно (60538 долара). 

Макрон: Китай трябва да изиграе важна роля в намирането на път към мира в Украйна

Тази зависимост изплати дивиденти по време на пандемията Ковид-19 и миналата година, когато цените на изкопаемите горива бяха на исторически върхове, но последните спадове лишават Русия от възможността да попълни средствата, изразходвани за войната. През януари тази година данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% спрямо година по-рано, според държавната статистическа служба.

Комбинацията от по-високи разходи и намаляващи приходи означава, че дефицитът на публичните разходи на Русия достигна 25 милиарда долара през януари, според финансовото министерство. Това означава, че годишният дефицит вероятно ще скочи от сегашното ниво от 2,5%, докато излишъкът по текущата сметка от 250 милиарда долара в края на 2022 г. е изложен на риск да бъде заличен до края на 2023 г.

Путин: САЩ са отговорни за укранската криза

Какви действия предприема Путин, за да подсили икономиката си?

Путин реагира, като каза на руските петролни компании, че ще ги обложи с данъци, сякаш продават петрола си на високата цена, плащана за суров петрол Brent, а не на по-евтината цена, плащана за суровия Urals.

Проучване на група икономисти, включително Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси, установи, че продажната цена на барел, постигната от някои руски петролни компании, е по-добра от референтната стойност на Urals, но не много. „Ембаргото на ЕС върху петролни продукти, което влезе в сила на 5 февруари 2023 г., ще се окаже мощен допълнителен инструмент за допълнително ограничаване на руския износ и фискалните приходи“, се казва в доклада.

ООН иска достъп до украинските деца, депортирани в Русия

Продажбите на газ са възпрепятствани от липсата на газопроводи на изток и юг, което принуждава индустрията да държи голяма част от него в земята. Разбираемо е, че минните компании, които са направили неочаквани печалби от скок в световните цени на суровините през последните две години, са платили еднократни допълнителни данъци.

Други обмисляни мерки включват по-нататъшно повишаване на данъка върху доходите и данък върху спестяванията. Армения и Турция често се цитират като канали за руски средства за заобикаляне на блокирането на използването на платежната система Swift за международно прехвърляне на пари, но ЕС и САЩ се стремят да затворят този маршрут.

Пригожин: Русия превзе Бахмут

Заеми, банки?

Путин иска Руската централна банка да намали лихвените проценти през февруари, за да улесни домакинствата и бизнеса да харчат, използвайки кредити, и да облекчи болната икономика, съобщи Bloomberg, но този план беше осуетен. Управителят на банката Елвира Набиулина каза, че намаляването на лихвата на заемите ще предизвика увеличение на инфлацията, която вече е близо 12%, а основният лихвен процент беше запазен на 7,5% на последното заседание на централната банка миналия месец.

Високата инфлация и високите лихвени проценти вероятно ще останат, тъй като повече от работната сила и ресурси на Русия са посветени на военните усилия, лишавайки други части от икономиката от капацитет за растеж. В отговор рублата, която скочи миналата година на фона на големите приходи от петрол и газ, се срина. Миналата седмица валутата достигна дъна, невиждани от април 2022 г., а в понеделник продължи този спад.

Русия включи Унгария в списъка си с вражески страни

Анализатори като Мамонов и Ицхоки предполагат, че тази комбинация от падащи приходи от петрол, лутаща се рубла, ограничения за вземане на заеми от чуждестранни банки и уплашена руска общественост създава финансов дефицит тази година, който ще бъде трудно да се попълни, подкрепяйки прогнозата на Дерипаска, че до 2024 г. средствата за война вече ще бъдат изразходвани. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм