Русия включи Унгария в списъка си с "неприятелски страни" заради участието ѝ в общоевропейските санкции и заплаши Будапеща с ответни мерки. Това заяви руският посланик в Будапеща Евгений Станиславов в коментар за РИА Новости.

Унгария няма да арестува Путин, ако той посети страната

Той отбеляза, че унгарското ръководство "демонстрира прагматична позиция" във външната си политика, но е подложено на натиск от страна на съюзниците си от ЕС и НАТО.

"Остава фактът, че Унгария е подписала всички пакети от антируски санкции на Брюксел и е принудена да ги прилага стриктно. Ето защо тя е категоризирана като неприятел на Русия, към който могат да бъдат приложени нашите ответни мерки", заяви посланикът.

Орбан: Русия не може да спечели, но може да започне ядрена война

Станиславов посочи още, че налагането на санкциите се е отразило негативно на всички сфери на сътрудничество между Москва и Будапеща - от икономиката до човешките контакти. В същото време дипломатът изрази съжаление, че работата на руското посолство в Унгария страда заради санкциите.

"Но ние оставаме оптимисти и дори на този фон продължаваме да се стремим към конструктивно взаимодействие с Унгария и да държим каналите за диалог отворени", подчерта Станиславов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм