С пресъздаването на древния ритуал „Виното на Сабазий-Загрей“, който показва как босоноги девойки мачкат грозде в древните шарапани над хасковското село Брястово започна днес традиционният Празник на минералната вода, здравето и красотата в хасковските Минерални бани. Част от програмата му е и фолклорният фестивал „С хоро на гроздобер“.


Над 3500 дка са лозовите масиви в хасковските Минерални бани, където се гордеят, че съхраняват хубавите сортове и технология за производство на качествено вино. 


В ролята на бога на виното Сабазий-Загрей бе актьорът от хасковския театър Стефан Цирков, който пожела традицията да бъде съхранена и през следващите 6 000 години. Облечени в носии девойки мачкаха гроздето в древните шарапани, които са на над 5000 години.


Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер коментира, че празникът, който се провежда за 12-та година, привлича с всяка следваща все повече гости в курорта. И също пожела традицията да бъде съхранена.


Празникът продължи в Летния театър на Минерални бани с детска програма „Бъди звезда“, изложба-базар на занаяти, арт-работилници, дефиле на учестниците във фолклорния фестивал, конкурси и концерти, като финалът от 18.30 ч. е хоротека с участието на оркестър „Първомай“.