Ярки светлини в икономиката на войната или как веригите за доставки на редки газообразни вещества се адаптираха към руската инвазия. Тази тема избра за авторската си рубрика „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток, проф. д-р Милен Балтов.

„Най-вече говорим за три основни газообразни вещества  – неон, криптон и ксенон. Звучат като позабравени номера от Менделеевата таблица, но те са изключително важни в медицината, в производството на чипове, включително и в космоса и са свързани с използването на лазери със силна мощност. Производството им обаче е концентрирано предимно в Руската федерация и Украйна. До миналата година, приблизително 50 % от световната доставка на неон например, се е извършвала от тези две държави.  А също така и доставките на близо 25 – 30% от доставките на ксенон и криптон“, каза водещият икономист в ефира и припомни, че криптон основно се използва при производството на чипове, неон при лазерите.

„В резултат на военните действия веригите за доставки се прекъсват буквално и грубо. Тези газообразни вещества се изтеглят или са страничен продукт от производството на стомана. Основната цел е да се изтегли кислорода и в голяма степен азота, за да се получи стомана или чугун с добри качества. Поради това се изтеглят и другите вещества. Още през 80-те години на миналия век и точно предизвикано от амбицията на президента Рейгън за звездни войни, тогавашният Съветски съюз се специализира и в тяхното пречистване, за да се получат конкретни чисти вещества. Дълго време те се складират и продават на международните пазари. А концентрацията на заводи на територията на Украйна е свързана и с доставки от Русия. Руската федерация, извличайки ги от собственото си производство в металургията ги изпращаше в Украйна, където са инсталациите за тяхното пречистване. Ясно, че сега тези процеси са блокирани. И се стига до рязък скок на цената, подобен на този на природния газ, но в случая увеличението е повече от 7 пъти. Това силно засяга производството на чипове“, коментира още икономическият експерт.

Проф. Балтов обаче акцентира върху добрата новина следствие от всички тези процеси. Коя е тя и къде е българската връзка, чуйте от него в звуковия файл: