На 02.12.2022 г. служебното правителство временно отмени решение 569 от 29 юли 2022 г., с което четворната коалиция с участието на ПП, БСП и ДБ, беше наложила забрана за износ на преработени петролни продукти от българската държава от 05.12. 2022 г."

Това каза в декларация от парламентарната трибуна депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова.

"Решение, което е в пълна противоположност с икономическите интереси на България. Нещо повече - то е поредното в позорната хронология от престъпни действия, с които не се цели нищо друго освен доказване на безукорна лоялност от страна на всички партии в българския парламент, с изключение на „Възраждане", към техните задокеански господари. Лоялност, която ще трябва да бъде заплатена от българските граждани, по-голямата част от които нямат никакво желание държавата ни да взима страна във военния конфликт в Украйна.

Повече от половината партии не искат да подкрепят мандата на ГЕРБ (обзор)

За сведение на самоопределящите се като евроатлантически партии в парламента, продуктите, произведени от суровини с произход извън митническата територия на Европейския съюз, добиват произход на страната, в която са произведени, и към момента не попадат под никакъв европейски санкционен режим. Казано накратко – произведените у нас горива са с български произход и не подлежат на санкции. Ако нашите европейски партньори не изискват подобни стъпки от нас, какво друго освен комсомолска сервилност представлява целият този фарс?

Ограничаването на износа на нефтопродукти, които са произведени от руски суров нефт, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на цялостната дейност на дружествата, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже пряко влияние върху износния потенциал на страната ни, влошавайки необратимо търговското салдо и постъпленията от износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета.

Цончо Ганев, „Възраждане“: Извънредните избори са най-добрият вариант за страната

Намаляването на производството на горива и нефтопродукти ще създаде значителен риск от дефицит на тези продукти на вътрешния пазар, което неминуемо ще доведе до увеличаване на цените им. Това ще засегне всеки един български гражданин.

Браншовите организации са категорични, че осигуряването на нужните количества суровини от алтернативни източници е напълно невъзможно – както заради липсата на подходяща инфраструктура, така и заради ограничените обеми, които могат да бъдат доставяни при изгодни условия през Босфора според законодателството на Република Турция.

Ако рафинерията в Бургас спре работа и трябва да внасяме горива от различни източници, това моментално би предпоставило тежка криза на пазара на горива. Дали става дума за 2 танкера по 5 хил.т. на ден от Турция или по 200 цистерни дневно от Гърция, ценовият шок би бил с катастрофални последици за българските граждани и българския бизнес. Най-малко защото около 70% от преработвания в Лукойл Нефтохим Бургас нефт към средата на тази година е с произход Русия. С такъв произход е и около 90% от дистрибутираното у нас дизелово гориво.

Протест на “Възраждане“ блокира движението пред Народното събрание

Временната отмяна на решението на четворната коалиция обаче е с давност едва до март 2023 г. и по същество не е никакво решение на тежките последствия, които би имало влизането му в сила. Отделно от това сме свидетели на опити за неговото заобикаляне чрез нови предложения от различни парламентарни групи в настоящото НС. Вече има внесени такива от ПП и ДПС.

На фона на тази най-актуална тема не бива да забравяме, че:

- Само преди няколко месеца същата тази четворна коалиция наложи подобни самоограничения по отношение на доставките на газ, което доведе тежки месеци за българските граждани и българския бизнес.

- Отново преди няколко месеца, правителството на Кирил Петков, Асен Василев и Корнелия Нинова записа в НПВУ, че България трябва да унищожи над 50% от въглищните си мощности до 2026 г. и да ги премахне изцяло до 2038 г.

Костадинов: Няма как да подкрепим ГЕРБ

- Договори за доставка на ядрено гориво от неруски източници липсват и ние от „Възраждане" припомняме, че повече от 80% от произведената в България електроенергия идва от АЕЦ и въглищни мощности. Техните приходи обезпечават енергийната ни независимост и всяка възможна финансова подкрепа към българския бизнес

За да обобщим – ако трябва да сме стриктни към нашите общностни ангажименти, ние трябва да се лишим изцяло от руски газ, от руски суров петрол в рамките на следващите две години, да закрием половината от въглищните си мощности в рамките на четири години и някъде в този период да спрем да получаваме руско ядрено гориво за единствената си атомна централа. При положение, че ясни алтернативи на всичко това към момента няма.

А дали няма да бъде много по-изгодно в икономически план, ако през лятото на 2023 г. просто не напуснем ЕС, за да гарантираме собственото си оцеляване?

Костадинов: В България не е важно колко и как се гласува, а кой контролира вота

С оглед сериозността на ситуацията и поредицата от взетите напълено неадекватни решения и направени предложения в енергийния сектор, от Възраждане внасяме искане до президента на Република България за спешно свикване на КСНС във връзка с възникналите редица заплахи за енергийната сигурност на България и настояваме той да осъществи правомощията си в най-кратки срокове. Възможно най-скоро!", каза още Михайлова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм