Повече от половината парламентарно представени партии и коалиции са категорични, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ.

„Продължаваме промяната”, „Демократична България“, БСП и „Възраждане“ се изказаха ласкаво за професионалните качества в медицината на предложения за премиер от ГЕРБ професор Николай Габровски, но подчертаха изрично, че той няма да получи тяхната подкрепа.

Защо играта на Борисов е маратон, а не спринт: Трите слоя на ГЕРБ за водене на политика

Междувременно, съпредседателите на „Продължаваме промяната” отвърнаха на изказването на президента Радев, в което той нарече партията им „шарлатания”.

Според  депутата от „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев в последните 24 часа близостта между президента Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е станала очевидна и за слепите. Василев не подкрепи думите си за чести разговори между Радев и Борисов с доказателства.

Василев: И за слепите стана ясно, че има синхронизиран дует между Борисов и Радев

Василев подчерта, че отношенията му с президента винаги са били стриктно институционални. Разривът в тях другият съпредседател на „Продължава промяната” Кирил Петков обясни с принципи, които по думите му, държавният глава е нарушил.

Христо Иванов от „Демократична България“ посочи, че подобни конфликти пречат на справянето със сложната политическа обстановка у нас и подчерта, че президентът също не помага с действията си. Същият упрек отправи и Корнелия Нинова.

Христо Иванов: Ако има шанс за правителство, то е с втория мандат

Лидерът на БСП потвърди позицията на социалистите че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ.

Подкрепа за кабинет със своя мандат ГЕРБ няма да получи и от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“, отбелязаха техните представители Кирил Петков, Христо Иванов и Цончо Ганев.

Цончо Ганев, „Възраждане“: Извънредните избори са най-добрият вариант за страната

„Демократична България“ вижда във втория мандат, който се полага на „Продължаваме промяната“, единствен вариант за съставяне на правителство. Според Кирил Петков, обаче, в момента изглежда, че това няма как да се случи.

„Продължаваме промяната”, „Демократична България” и БСП изразиха съмнение, че ГЕРБ биха подкрепили евентуално президентско вето върху промените в Изборния кодекс, тъй като смятат, че лидерът на партията Бойко Борисов сменя мнението си твърде често.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм