"Видеообръщението на Кейт съдържа голяма човечност и смелост, защото е трудно да застанеш пред камера и да говориш за това състояние". Така журналистът от Лондон Васил Христов коментира в предаването „Кой говори“ по Дарик поведението на принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която преди дни обяви чрез видеообръщение, че страда от онкологично заболяване.

Признанието ѝ дойде след седмици на спекулации на Острова. На 16 януари тя претърпя тежка планирана коремна операция, която доведе до спирането на нейните публични изяви.

Това предизвика много въпроси и конспиративни теории за нейното здравословно състояние, особено след като бе публикувана “редактирана” снимка в профила ѝ в социалната мрежа Х на 8 март. На 22 март с видеообръщението си принцесата на Уелс донякъде вдигна завесата.

"Днешните вестници като “Дейли Телеграф” поставят на първа страница новината с принцесата със заглавия като: “Китай и Русия са виновни за тези ужасяващи конспирации” или “Тези страни искат да дестабилизират страната и обществото", заяви Васил Христов по повод конспиративните теории на Острова, възникнали около състоянието на принцесата.

"Големият въпрос тук е как един личен проблем като планираната коремна операция обявена от двореца Кенсингтън може да породи такава лавина от конспиративни теории като смъртта на принцесата, редактираната снимка от изкуствен интелект за 8 март с децата ѝ, видео с нейна двойница, незнайна любовница на принц Уилям и др. Истината е, че цялостната картина създаде усещане за несигурност върху монархията", каза Христов за мащаба на проблема.

За ефекта върху откритостта на кралското семейство и дали съществува опасност за монархията Христов обясни, че монархията, макар да преминава през труден период ще се справи и наблегна върху примера на откритост на кралското семейство.

"За първи път тази откритост на проблеми се появи при крал Чарлз III, който открито говореше за заболяването си, сега същото направи и Кейт във видеообръщението си", обясни журналистът.

Той постави и акцент върху ролята на Кралския двор, който по негово мнение “балансира обществото“ чрез своята „показна ангажираност“ да подкрепя благотворителни каузи.

"Великобритания е пример за социална държава с емпатично общество. По последни проучвания британците дават 14 млрд. паунда за дарения от своите лични средства", каза Васил Христов.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.