Във видео обръщение, разпространено от двореца Кенсингтън, принцесата на Уелс Кейт Мидълтън съобщи, че се лекува от рак. Тя заяви, че е в начален стадий на лечение.

"През януари претърпях тежка коремна операция в Лондон и тогава се стигна до заключението, че нямам рак. Операцията беше успешна, но изследванията след нея показаха наличие на рак. Лекарският екип ми препоръча да се подложа на превантивна химиотерапия и в момента съм в началния етап на това лечение", заяви съпругата на британския престолонаследник принц Уилям, като призна, че инцидентът е бил шок за нея и семейството ѝ.

Принцесата заяви, че се чувства добре и се стреми към "пълно възстановяване". Тя благодари на британците за подкрепата и пожеланията за възстановяването ѝ, но подчерта, че семейството ѝ се нуждае от "време и уединение", за да може тя да завърши лечението си на спокойствие. След това се надява да се върне към официалните си задължения.

Принцеса Кейт добави, че й е отнело известно време да се възстанови след операцията, но още повече време е отнело да намери подходящите думи, за да каже на децата си какво се случва и да ги увери, че "ще се оправи". Тя също така заяви, че наистина оценява подкрепата на съпруга си. Двойката има три деца - 10-годишния принц Джордж, 8-годишната принцеса Шарлот и 5-годишния принц Луи.

"В момента мисля за всички, чийто живот е бил променен от рака. На всички, които се борят с това заболяване във всичките му форми, пожелавам да не губят надежда. Вие не сте сами", каза принцесата в заключителната част на обръщението си.

Кралските конспирации и медийният шум

След претърпяната коремна операция през януари, седмици наред в социалните мрежи се разпространяваха чудовищни спекулации за живота и здравето на херцогинята на Уелс.

Непосредствено след интервенцията на 16 януари, британските медии съобщиха, че се очаква Кейт да се върне към публичните си изяви след Великден, което превърна социалните мрежи на Острова в поле на спекулации за нейното здраве, теории, засягащи дори брака им с принц Уилям и опити за достъп до медицинските ѝ досиета в болницата.

Медийният огън се разпали още повече с обработена снимка, на която принцесата е с децата си на 8 март - денят на майката. Снимката, която беше видимо редактирана, вероятно с изкуствен интелект, принуди фотографски агенции по цял свят да я свалят. Изданието "The Conversation" обясни, че вероятно обработената снимка е имала за цел да прогони съмненията на хората и да ги успокои, че всичко е наред, но тя предизвика още повече въпроси и медийни спекулации.

"Подобно на много любители фотографи, от време на време и аз експериментирам с редактиране. Извинявам се за объркването, което причини семейната ни снимка, споделена вчера", написа принцесата на Уелс в социалната мрежа Х в коментар на скандала.

"The Conversation" нарекоха цялата ситуация "лош кралски пиар" и дадоха пример освен с фалшивата снимка, но и с разликата между съобщението, което кралският двор оповести през февруари за заболяването на крал Чарлз III, придружено от детайлно обяснение за състоянието му и необходимото лечение и случая с Кейт, в който информацията беше оскъдна.

На 20 март таблоидът "Дейли Мирър" публикува информация, според която служители са се опитали без разрешение да получат достъп до медицинското досие на херцогинята в лондонската клиника, в която е била оперирана. Службата за защита на данните във Великобритания е започнала вътрешно разследване в London Clinic.

"Най-малко един човек от персонала е заловен, докато търсел такъв достъп", казват от службата. От клиниката посочиха, че всички нейни пациенти, "независимо от техния статут, заслужават пълно уединение и конфиденциалност по отношение на медицинската си информация".