Принцесата на Уелс е претърпяла планирана коремна операция в частна болница в Лондон, съобщи Би Би Си.

Операцията във вторник е била успешна и Катрин ще остане в болницата от десет до 14 дни, съобщиха от двореца.

Дворецът заяви, че 42-годишната принцеса желае да се извини за отлагането на предстоящи ангажименти.

"Въз основа на настоящите медицински препоръки е малко вероятно тя да се върне към публичните си задължения преди Великден", се казва в изявлението.

Дворецът не потвърди допълнителни подробности за лечението на Катрин, но заяви, че състоянието ѝ не е свързано с рак.

Състоянието ѝ обаче е достатъчно значимо, за да я задържи в болница до две седмици, и се очаква възстановяването ѝ да отнеме два до три месеца.

От продължителността на престоя на Катрин в болницата и от тона на изявлението, публикувано от двореца, става ясно, че здравословното ѝ състояние е сериозно.

Много леки състояния могат да бъдат лекувани и пациентът да бъде изпратен вкъщи скоро след това.

През декември принцесата е имала пълен дневник и не е имало индикации, че не се чувства добре по време на публичните си изяви.

Съпругът ѝ принцът на Уелс също ще отложи някои от ангажиментите си, а Уилям няма да изпълнява никакви официални задължения, докато принцесата е в болница.

След като бъде изписана, се очаква тя да се възстанови у дома си в Уиндзор, където сега живеят Уелс и децата им - принц Джордж, на 10 години, принцеса Шарлот, на 8 години, и принц Луи, на 5 години.

В изявлението, публикувано в сряда следобед, дворецът Кенсингтън казва: "Нейно кралско височество принцесата на Уелс беше приета в лондонска клиника вчера за планирана коремна операция.

"Операцията беше успешна и се очаква тя да остане в болницата от десет до четиринадесет дни, преди да се върне у дома, за да продължи възстановяването си."

От двореца допълват, че принцесата е наясно с интереса, който ще предизвика операцията ѝ, и се надява, че обществеността "ще разбере желанието ѝ да запази колкото се може повече нормалността за децата си".

Дворецът Кенсингтън посочи, че ще предоставя актуална информация само когато има значителна нова информация за споделяне.

Лондонската клиника, разположена в близост до Риджънтс Парк в центъра на Лондон, се описва като най-голямата независима частна болница в Обединеното кралство.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм