Дуа Липа е една от най-големите поп звезди в света, но певицата изрази разочарованието си от представата на обществото за нея, съобщи Би Би Си.

"Не знам дали хората вярват, че обичам да чета книги", каза тя. "Те не искат от теб да бъдеш политик. Те не искат да си умен. В мен има много повече от това, което те виждат, че правя".

След пробива си със сингъла New Rules през 2017 г. британско-албанската певица стартира клуб за книги, бюлетин за начина на живот и международен музикален фестивал в Прищина, Косово.

Тя влезе в заглавията на вестниците и заради политическите си възгледи - критикува позицията на британското правителство по отношение на имиграцията и призовава за прекратяване на огъня в Газа.

Снимка Getty Images: Дуа Липа 

В ново интервю за Rolling Stone тя заяви, че мирогледът ѝ е формиран от преживяното от родителите ѝ, които са избягали от войната в Косово в края на 90-те години на миналия век.

"Моето съществуване е донякъде политическо - фактът, че живея в Лондон, защото родителите ми са избягали от войната", казва тя.

"Съчувствам на хората, които трябва да напуснат дома си. От опита ми в Косово и от това, че разбирам какво прави войната, никой не иска да напуска дома си, правят го заради защита, за да спасят семейството си, да се грижат за хората около тях, такива неща, за по-добър живот."

Звездата заяви, че вижда паралели между това, през което са преминали родителите ѝ, и ситуацията, в която се намират палестинците в момента, което я е накарало да подпише петиция, призоваваща за прекратяване на огъня.

Въпреки това тя също така критикува жестокостите, извършени от "Хамас" по време на смъртоносната им атака срещу Израел през октомври миналата година.

"Не одобрявам това, което прави Хамас", каза тя. "Чувствам се толкова зле за всеки изгубен израелски живот и за това, което се случи на 7 октомври.

"В момента това, което трябва да погледнем, е колко живота са загубени в Газа, невинните цивилни и животите.

"Просто няма достатъчно световни лидери, които да заемат позиция и да говорят за хуманитарната криза, която се случва, за хуманитарното прекратяване на огъня, което трябва да се случи."

"Няма да разказвам за себе си"

Макар че звездата говори открито за политическите си възгледи, тя не е толкова откровена по отношение на личния си живот.

"Мисля, че съм британка", казва тя пред Rolling Stone като обяснение.

"Не смятам, че съм тук, за да си разкрия душата в токшоу, защото това ще е добре за новинарския цикъл или за привличане на внимание.

"Колкото и хората да си мислят, че познават хората, които подкрепят, всъщност не мисля, че така или иначе знаят нещо за тях."

Певицата обеща промяна в посоката, като Rolling Stone описа албума като "психеделично-поп-вдъхновен трибют на британската рейв култура", вдъхновен от групи като Primal Scream и Massive Attack.

"Този запис е малко по-суров", каза тя.

"Искам да уловя същността на младостта и свободата, на това да се забавляваш и просто да оставиш нещата да се случват, независимо дали са добри или лоши. Не можеш да го промениш. Просто трябва да се справиш с всичко, което се случва в живота ти."

Това ще бъде първият запис на звездата след раздялата ѝ с TaP Management, които я откриват и развиват като артист.

Тя заяви, че юридическите споразумения означават, че "не може да говори много" за раздялата, но потвърди, че е откупила обратно издателските права на най-големите си хитове и предупреди младите музиканти да се образоват за бизнес страната на музикалната индустрия.

"Обръщайте внимание още в началото... Не мисля, че достатъчно хора казват това на младите изпълнители", каза тя.

"В началото всичко изглежда толкова вълнуващо и, разбира се, е така, но е добре да имаш знания и да се грижиш за себе си."

Следващото участие на звездата ще бъде на наградите "Грами" на 5 февруари, където тя ще се представи заедно с изпълнители като Били Ейлиш и Оливия Родриго.

Тя е една от номинираните за песен на годината, благодарение на песента си Barbie Dance The Night. Мелодията може да получи и номинация за "Оскар", когато на 23 януари бъдат обявени кратките списъци.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм