На 31 май предстои заседание на Върховния административен съд в София за окончателно решение относно добива на газ в Добруджа. Това е последната инстанция, която ще разгледа казуса след като инвеститорът „Русгеоком“ обжалва решението на РИОСВ – Варна да не допуска проучване и добив в блок „Добрич“ пред Административен съд - Варна. Тогава съдията се произнесе в полза на фирмата, издавайки решение, че мотивите за отказ на инвестицията не са категорични и задължи РИОСВ да допусне нова оценка за въздействие върху околната среда. Това определение е обжалвано пред по-горната инстанция.

Съдът отмени решението на РИОСВ относно добива на газ в находище Спасово

От гражданското движение, обявяващо се против добива на газ, призовават софиянци да се съберат на протест пред Върховния административен съд на 31 май в 10.00 часа, носейки плакати с надпис: "За Добруджа". „От това решение зависи живота на хората от Североизточна България, а и изхранването на цяла България!“, казват противниците на инвестицията и припомнят, че корпорацията предвижда да направи 42 сондажа за 35 години, като всички ще пресекат подземния воден хоризонт, от който се захранва с питейна течност цяла Добруджа и от двете страни на границата.

Заседанието на Върховния административен съд ще бъде излъчвано в You tube канала на институцията, съобщи за Дарик Иванка Казакова, която е конституирана като заинтересувано лице. То започва в 11.00 часа. Трима съдии от Върховния съд ще изслушат страните. Очакванията са след това, в определен срок, те да се произнесат с решение.  

Приключиха заседанията по делото за добив на газ в Добруджа

Припомняме, че върху намерението за добив на газ в региона има наложен мораториум. Проведе се и местен референдум в община Генерал Тошево, като гражданите също изразиха несъгласие с инвестицията. Няколко пъти местните хора излизаха на протести, за да покажат, че не искат намеса в природата на Добруджа.

Протестиращите в Генерал Тошево с ултиматум за оттегляне на намерението за добив на газ

Още новини от Добрич