Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна във вторник в Киев, предаде Ройтерс. Това е първото посещение на високопоставен американски служител в Украйна, откакто Конгресът прие дълго отлагания пакет от военни помощи за страната на стойност 61 млрд. долара миналия месец.

Неоповестеното досега пътуване има за цел да покаже солидарността на САЩ с Украйна, която се бори да отблъсне тежките руски бомбардировки по североизточната си граница.

Сигнал към украинците

Блинкен, който пристигна в Киев с влак рано сутринта във вторник, се надява да „изпрати силен сигнал за увереност на украинците, които очевидно се намират в много труден момент“, заяви американски служител, който неофициално информира репортерите, пътуващи с Блинкен.

„Мисията на държавния секретар на САЩ тук е наистина да говори за това как нашата допълнителна помощ ще бъде изпълнена по начин, който да помогне за укрепването на тяхната защита и да им даде възможност все повече да си върнат инициативата на бойното поле“, обясни пред журналистите източникът от екипа на Блинкен.

Артилерията, ракетите с далечен обсег, известни като ATACMS, и прехващачите за противовъздушна отбрана, одобрени от президента Джо Байдън на 24 април, вече достигат до украинските сили, посочва още Ройтерс.

Блинкен ще увери украинските официални лица, включително президента Володимир Зеленски, в трайната подкрепа на САЩ и ще произнесе реч, посветена на бъдещето на Украйна, заявяват още от екипа на държавния секретар на САЩ.