“Европейският съюз е заплашен от руската агресия срещу Украйна, защото това е агресия срещу една европейска страна и няма гаранции, че ако надделее в тази агресия, в тази война, Русия няма да посегне и на някоя членка на ЕС. Именно заради това е много важно - Русия да не победи в Украйна.”

Това коментира дипломатът и кандидат за европейски депутат от ПП-ДБ Стефан Тафров в предаването "Кой говори". В студиото на Дарик и предаването „Кой Говори“ той анализира приоритетите пред Общността и 27-те в контекста на 2 войни.

“Напълно смятам, че е назрял моментът за европейска отбрана. С уговорката, че този процес на изграждане на европейска отбрана не трябва да се противопоставя на НАТО, на засилването му. То трябва да върви успоредно със засилването на НАТО. Евентуална перспектива за американско оттегляне от Европа е далечна перспектива, в близкото бъдеще Съедините щати ще си останат ангажирани с Европа, защото те имат важни интереси тук“

Тафров подчерта и намаляващата роля на популистките партии на Стария континент, като подчерта, че във Франция например, партията на Марин льо Пен вече все по-рядко отправя евроскептични послания.

„В момента, в който тези партии се доближат да властта започват да променят така политиката си, и не само, риториката си, и политиката си. Например Джорджа Мелани, която е лидер на една популистка партия „Италиански братя“, в момента в който тя дойде на власт и стана италиански министър-председател, нейната политика е по-скоро една десноцентристка политика и във вътрешен и в международен аспект“.

Дипломатът подчерта важността на приемането на Европейския пакт за миграцията:

„Този пакт е дело на умерените сили в парламента - на Европейската народна партия, на АЛДЕ, тоест на либералите и на социалистите и демократите. Срещу него се обявиха по-крайните елементи - ултралевите и ултрадесните. Той внесе ред в хаоса, защото в този момент няма правила като влезе един човек на границата - има ли право на убежище, за колко време, къде отива. Досега цялата тежест падаше върху гранични страни като България. Сега от българска гледна точка стъпката, водеща напред е в 2 посоки. Въвежда се принципът на по-равномерно разпределение на онези мигранти, които са получили право на убежище, тоест това облекчава България. Второ, и то е много важно, ще има финансова, техническа и всякаква друга материална подкрепа за опазване на външните граници на Съюза, например на българо-турската граница.“

По отношение на изборите в САЩ през ноември, Стефан Тафров коментира, че преднината на Доналд Тръмп пред Джо Байдън започва да намалява и към момента не е ясно кой ще е следващият президент на страната.

Чуйте целия разговор в прикачените файлове.