В Украйна е арестуван бившия заместник-министър на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов, който е обвинен в корупция, съобщи "Украинска правда", позовавайки се на източник от правоохранителните органи.

Съдът е наложил на Шаповалов мярка за неотклонение "задържане под стража" с алтернативата да плати гаранция в размер на 402,6 млн. гривни (11 млн. долара).

Обиски в Украйна в рамките на акция за борба с корупцията

В сряда Генералната прокуратура на Украйна повдигна обвинения в корупция срещу Шаповалов, който си подаде оставката преди седмица в разгара на логистичен скандал, заместник-директора на отдела за държавни поръчки на агенцията Богдан Хмелницки и бившия заместник-ръководител на държавната компания "Промоборонекспорт" Владимир Терещенко по дела за присвояване и незаконни действия.

Службата за сигурност на Украйна потвърди, че е повдигнала обвинения в корупция срещу Хмелницки по дело, свързано със закупуването на нискокачествени брони за нуждите на агенцията.

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников отхвърли обвиненията в корупция срещу военното ведомство. На 24 януари обаче стана ясно, че Шаповалов е подал оставка, а Хмелницки е уволнен на следващия ден.

По-късно, в разгара на скандала с предполагаемо завишените цени на хранителните продукти за военнослужещите, министърът подкрепи проектозакон за частично разкриване на информация за покупките за армията по време на военното положение, който беше внесен от депутатите на Върховната рада на 24 януари. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм