Украйна разшири обхвата на борбата с корупцията с координирани претърсвания на жилища, свързани с високопоставен олигарх и бивш министър на вътрешните работи, както и на данъчни служби в столицата, съобщи високопоставен служител, цитиран от БГНЕС.

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

Ръководителят на партията на президента Володимир Зеленски, Давид Арахамия, заяви, че е претърсена къща, принадлежаща на политически свързания олигарх Игор Коломойски, както и къщата на бившия вътрешен министър Арсен Аваков.

Данъчните служби са били претърсени, а митнически служители също са били уволнени, каза той в публикация в социалните мрежи, в която обяви провеждането на акцията.

Забраниха на длъжностни лица в Украйна да напускат страната

"Страната ще се промени по време на войната. Ако някой не е готов за промяна, тогава самата държава ще дойде и ще му помогне да се промени", добави той.

Украйна от години страда от ендемични подкупи, но усилията за тяхното изкореняване напоследък бяха засенчени от продължаващата почти година пълномащабна война на Москва.

Шаламанов по Дарик: Технологичното превъзходство на Украйна ще доведе до поражение на Русия

Миналата седмица обаче властите уволниха около десетина висши служители, включително служители в областта на отбраната и висш съветник в кабинета на президента.

Действията в сряда бяха предприети в момент, когато се очакваше президентът Зеленски да бъде домакин на среща на високо равнище с представители на Европейския съюз, които заявиха, че реформите в областта на корупцията са предпоставка за задълбочаване на интеграцията.

Зеленски наложи санкции на 185 компании и лица, подкрепящи Москва

Украйна е подложена на натиск и от страна на ключови военни и финансови поддръжници в европейските столици и Вашингтон да постигне напредък в борбата с подкупите, за да продължи да получава доставки на оръжие.

Следователи от украинските служби за сигурност СБУ публикуваха снимки от обиска в дома на Коломойски, един от най-богатите хора в страната, на когото беше забранено да влиза в САЩ поради обвинения в корупция и подкопаване на демокрацията.

Тя заяви, че претърсването е започнало във връзка с разследване на присвояването на 40 млрд. гривни (около 1 млрд. евро) от две енергийни компании.

Дания дава всичките си гаубици „Цезар“ на Украйна

СБУ заяви също, че е разкрила схема на ръководителя на данъчната служба в Киев за измами на стойност "няколко милиона долара", като обвини служителя в злоупотреба със служебно положение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм