Изминаха 11 месеца от началото на войната в Украйна, която повечето наблюдатели очакваха да завърши за няколко дни. Най-важните новини от укроинския фронт коментира военният експерт Велизар Шаламанов в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Украйна получи танкове, настоява и за изтребители

"Става въпрос за една много сложна ситуация, свързана с агресията на Русия и първоначално поставените цели за пълна дематериализация на Украйна, със скрита цел разединение на Запада. Явно е, че това не се получава", заяви той.

"Подходът на Русия е мобилизация на повече сили, включително затворници, наемници, частни военни компании и използване на техника в големи количества, но с ниско бойно качество. Силата на Украйна е в мобилизацията, в единството на нацията, в ясното лидерство и в консолидираната помощ на Запада. Това ще реши дали репресията може да бъде спряна", коментира Шаламанов.

САЩ ще изпратят 31 танка “Ейбрамс“ на Украйна

"Целта - свобода и независимост на Украйна. Залогът е голям", отбеляза той.

Вчера стана ясно, че Гремания е склонила да изпрати на Украйна танкове "Леопард 2", други съюзници в НАТО също изразиха готовност да помогнат с танкове. До каква спетен снабдяването на силите на Украйна ще промени хода на войната?

Берлин: 14 танка „Леопард“ заминават за Украйна

"Това е само върхът на пирамидата, защото за да действат ефективно тези танкове, те трябва да имат необходимата поддръжка и да са интегрирани в система за разузнаване и навигация. Просто изпращането на десетки танкове няма да доведе до унищажаването на руската групоривка. Важно е във времето да бъде продължена помощта за Украйна. Тази помощ е необходима, за да не се допусне изпреварваща офанзива на руската страна. Решението за победа на Украйна е силната армия", категоричен е Шаламанов.

Германия дава зелена светлина за изпращане на „Леопард 2“ на Украйна

"Решаващ елемент за предоставяне на съвременни технологии е защитата на технолигиите. Всеки един от тези танкове или самолети в никакъв случай не трябва да попадне в ръцете на руснаците. Ако руснаците се опитат да извършат операции по пленяване на съвременна натовска техника, то това няма да бъде допуснато", каза той.

"Технологичното превъзходство на Украйна ще доведе до поражение на Русия. Тогава Руската федерация ще бъде серизоно разклатена", прогнозира гостът.

Берлин: Разглеждаме искането на Полша да изпрати танкове на Киев

Колко време ще отнеме доставката на въоръжението?

"Около 3 месеца. Ние имаме определен опит от миналото, когато се прехвърляха тежки дивизии от САЩ и Европа към Ирак. Трябва техническо време. В този период е необходимо страни като България да дадат съветското си въоръжение, за да може Украйна да удържи фронта", отбеляза Шаламанов.

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

"Ако България продължава да се снишава по този въпрос, рискуваме след 6 месеца да бъдем единствената страна в Европа, която ще бъде въоръжена със съветска техника. Ако този въпрос бъде представен в центъра на предизборната кампания, тъй като той засяга основите на държавността, ще има решение. Това е приоритет номер едно на българската политическа класа. С решаването на този въпрос ще се получи огромна консолидация на българското общество", отсече Шаламанов. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм