Кабинетът на министрите на Украйна прие постановление, което забранява на чиновници, депутати, служители на правоохранителните органи и други длъжностни лица да пътуват в чужбина с цел почивка, съобщи премиерът Денис Шмихал.

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

„В изпълнение на решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) правителството прие постановление, което забранява на чиновниците да пътуват в чужбина без уважителни причини. Народните депутати, чиновниците, представителите на местната власт, прокурорите, съдиите и много други длъжностни лица имат право да пресекат държавната граница на основание служебна командировка”, се казва в съобщението, публикувано в канала Телеграм.

Кючуков по Дарик: Ние сме противници на Русия, какво отношение очакваме?

Шмихал уточнява, че излизането извън страната се допуска и за участие в преговори, за лечение или грижи за непълнолетни деца. „Пътуване в чужбина за почива не е разрешено”, се подчертава в съобщението.

На 23 януари президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който се забранява на чиновници, съдии и на служители от правоохранителните органи да пътуват в чужбина на почивка или „с каквато и да било друга недържавна цел”. Той разпореди на правителството да разработи съответните изисквания за пресичане ана границата от служебни лица. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм