"Чувствам се заплашен да се завърна в България. Наши разследвания показват значителна инфилтрация на руски агенти в страната. Ако се разхождам в родния Пловдив или по морето, за мен има опасност. По-спокоен съм аз и за семейството си в страната, в която се намирам." Това заяви разследващият журналист Христо Грозев.

Христо Грозев: Нивото на дезинформацията у нас е в резултат на натрупването й през годините

Много ли са руските шпиони у нас? По темата говорят зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

"Много ли са руските шпиони у нас? Нямам отговор на този въпрос. Чуват се много спекулации, но това могат да го кажат само българските служби. Ако наистина в България има само седем руски шпиони, това е по-скоро малко според мен", заяви Кючуков.

Грозев: Не знам защо ме издирват. Всеки репортер, отразяващ войната, е в риск

"Това, което Христо грозев разказа, е че българските институции в някаква степен са въпрепятствани да си вършат работата, както очаква данъкоплатецът, по различни причини, но и заради руско влияние в тези институции, което им пречи да изпълняват своите задължения по конституция. Това е истински тревожното. Слабостта на институциите, която беше толкова години произвеждана от правителството на Борисов и предходни нему... знаем в една свръхцентрализирана държава, институциите предпочитат, ако може инициативата да не е у тях и в този смисъл отслабването на институциите, съчетано със силно руско влияние, произвежда тяхната парализа", допълни Чернева.

Германия дава зелена светлина за изпращане на „Леопард 2“ на Украйна

Защо Русия трябва да развива шпионска мрежа у нас, след като доскоро ни наричаше "братски народ"?

"Когато говорим за институциите и казваме, че всички те са под руско влияние, звучи страшно и аз не съм склонен да се съглася, че цяла Блъгария е под руско влияние. Ние отдаваме всичко това, което прави България, на шпиони. Нещата са много по-сериозни. Става дума за обществено мнение в страната, което съвсем не е еднозначно що се касае до войната и до отношенията с Русия. Това обърква българските политици. Каквото и да говорим, в момента процесът е двустранен. Ние, заедно с ЕС, сме в конфликт с Русия и живеем по логиката на този конфликт, която сочи, че ние сме противници", отбеляза ексминистърът. 

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

"Това, което Русия прави през годините, е проникването на българските институции през мрежи на влияние. Тези мрежи могат да бъдат публични - чрез партии, медии и политически лидери, но могат да бъдат и невидими. В повечето случаи тези мрежи се поддържат преди всичко с цел едно или друго решение да бъде взето или да бъде спряно. Веднага можем да дадем примера с българската енергетика, със скоростното построяване на "Турски поток" и с дългогодишното спиране на построяването на интерконектора с Гърция. Парите на българските данъкоплатци изтичат в източна посока и захранват тази мрежа на влияние", категорична е Чернева.

Къде отива руският петрол след европейското ембарго?

"Това, което ми е трудно да приема, е че в продължение на 30 години българската държава е била ръководена от руски интереси. Това ми се струва не съвсем вярно", оспори я Кючуков. 

"България вземаше правилните решения във важните моменти. Подадохме молба за членството в НАТО, после в ЕС, което бе подкрепено много широко от българското общество. Но българското общество бе водено от лидери, които излязоха напред с тези цели като свои програми. След това обаче се появи едно правителство, което в продължение на десетилетие ни убеждаваше, че в ЕС няма кой да се застъпи за нас и тогава се откри нова гледна точка - която обикновено е руската гледна точка."

Гешев: България категорично няма нищо общо с взрива на Кримския мост

"Не бих казал, че общественото мнение е вторично спрямо политиките. То формира политиките и лидерите стават политически релевантни, когато общественото мнение ги признае", добави Кючуков. 

Москва обеща ответни мерки, след като Париж замрази активите на руска медия

"Мисля, че някъде преди около 15 години в България спря да се говори изобщо за ценности. В българската политика думите "ценности" и "принципи" престанаха да съществуват. Стана едва ли не кичозно и неудобно да говорим за тези неща. Когато обществото не вижда къде е гръбнакът на политиките, къде е ядрото, този тип опошляване на българския политически дебат, е много благодатна почва за всякакъв тип конспиративни теории и скептицизъм по отношение на ЕС. Сега виждаме плода на този тип поведение. България е подписала договор при влизането си в ЕС, че все някога ще влезе в еврозоната. Самата идея за референдума почива върху един такъв опуртюнистичен евроскептицизъм, въхру който някои политически партии се опитват да градят подкрепа. Този политик, който излезе и каже честно на българите в какво вярва, би спечелил много повече от всички тези, които в момента се опитват да минат по допирателната, казвайки, че ЕС е една даденост, с която можем от време на време да се подиграваме", заключи Чернева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм