Москва обеща днес ответни мерки срещу френските медии в Русия след замразяването на банковите сметки на френския клон от руската телевизия Ар Ти, забранена в ЕС.

"Блокирането на сметките на Ар Ти Франс ще доведе до ответни мерки спрямо френските медии в Русия. Те ще са такива, че ще бъдат запомнени, ако властите на Франция не престанат да тероризират руските журналисти", заяви източник от руското външно ведомство, цитиран от РИА Новости и ТАСС.

САЩ ще обяви частната военна кампания „Вагнер“ за транснационална престъпна организация

Синдикалните организации от Ар Ти Франс осъдиха вчера замразяването на сметките на телевизията във Франция. То може би ще лиши от работа близо 100 служители и около 50 журналисти, предупредиха те.

Запитано от Франс прес, френското министерство на икономиката уточни, че активите на телевизията са замразени в рамките на прилагането на последните европейски санкции, а не по инициатива на френската държава.

Среща на върха в Рамщайн: Западът е единен в помощта за Украйна, няма решение за германските „Леопарди“

Обвинени, че представляват кремълски инструмент за дезинформация, медиите Спутник и Ар Ти получиха забрана да излъчват в ЕС от 2 март – и чрез телевизионен сигнал, и чрез интернет. До момента Ар Ти продължава да произвежда и разпространява предавания, достъпни въпреки забраната чрез частна виртуална мрежа – Ви Пи Ен. След като Германия забрани Ар Ти в края на 2021 г., Франция остана единствената членка на ЕС, където работеше филиал на тази медия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм