Синоптичната комисия прави равносметка на месец февруари и дори на изминаващата зима и стига до заключението, че зимата е свършила около 10 февруари, а тази зима може да се окаже една от най-топлите, или дори най-топлата за цялата история на метеорологичните наблюдения в страната. Това ще стане ясно като приключи месец март. Във всеки случай имахме необичайно топла зима със съвсем малко зимни изненади.

В София до момента средната денонощна температура е 6,3 градуса, все още отстъпва на февруари 2016 година, когато бе над 7 градуса. Това наистина са необичайно високи средноденонощни температури за типичния зимен месец февруари. И тук е мястото да отбележим, че макар и необичайно високи, тези температури са разултат от атмосферната циркулация в Европа и районите в близост до европейския континент. Не навсякъде в северното полукълбо е така, има места, където температурите са значително по-ниски, а и се поставих отрицателни температурни рекорди.

Какво предстои до края на месеца и в началото на март?

Топлото време ще се разполага над страната до края на тази седмица. Температурите остават по-високи от обичайните с поне 8 - 10 градуса. Около петък обаче предстои временно разваляне на времето, заради средиземноморски циклон, който  ще преминава по южна траектория, така че валежите, които се предвиждат по това влошаване на времето ще бъдат по-скоро превалявания и то в крайните южни и югозападни райони на страната. Не се очакват съществени валежи, но остава предимно облачно. Сняг може да превали само по високите, алпийски части в южните планински райони.

В събота и неделя не се очакват валежи, остава топло.

В началото на следващата седмица ще настъпи промяна, поне така показват основните синоптични модели в момента. Нов средиземноморски циклон ще се приближи към страната в понеделник и ще започнат превалявания, първо на юг и запад, по-късно и над централните и източни райони. Тъй като центърът на циклона ще преминава в близост до страната вероятността за повече валежи е по-голяма, влошаването на времето ще е в рамките на понеделник, вторник и отчасти в сряда. 

Все още не е ясно колко точно ще вали, но на следващото заседание на Синоптичната комисия в петък ще имаме повече данни за това влошаване на времето.

С преминаването на този циклон и температурите ще се понижат и това ще е краят на този необичайно топъл период, който имахме в последната десетдневка на февруари, и през по-голямата част от месеца.

След 4 март дневните температури ще се понижат с около 7 - 10 градуса и ще се приближат към климатичната норма. В района на София температури около 4 -7 градуса над нулата през деня.

По-студеното време ще продължи вероятно до края на следващата седмица, но повече съществени валежи не се  прогнозират до около 10  - 11 март.

Меката зима в България е добре дошла за хората, тъй като се отделят по-малко средства за отопление, транспортът се осъществява при нормални пътни условия, единствения по-сериозен проблем е по-малкото количество сняг в планините и по-малкото валежи, засега.

Предстои март - да видим какво ще ни донесе този преходен месец между пролетта и зимата. Но началото изглежда да е по-студено и с превалявания.

Ледът в Северния ледовит океан е на третото най-високо ниво за последните 10 години, като през декември бе отбелязан и рекорд по дневно увеличение на площта с лед. Тоест, замръзването бе изключително интензивно. 

Глобалната средна приземна температура, която следим чрез специализирания сайт temperature.global е 14,42 градуса, повишение с 0,04 градуса от миналия петък.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм