На 23 февруари вече можем да обобщим - този февруари ще е един от най-топлите февруарски месеци, откакто се водят набюдения в страната - над 130 години. Първенството все още държи февруари на 2016 година.

Според средносрочните климатични модели, затоплянето ще продължи и в следващите дни и дневните температури ще бъдат с до 10 - 12 градуса над обичайните за този период на зимата.

Заради повишена циклонална активност над Средиземно море, над Източните Балкани ще се пренасят топли въздушни маси от юго - югозапад и зарди това температури ще бъдат значително над климатичната норма. И във височина, ще се пренася топъл въздух и температурите в планините ще бъдат над нулата в дневните часове, като само във високия алпийски пояс, над 2700 метра, ще са около и малко под нулата.

Дневните температури, северно от планините, които са под въздействие на южния пренос, ще се повишат до 17 - 19 градуса, Северна България , южните равнинни райони, а дори и по високите западни полета до 13 - 15 градуса.

На фона на повишаващите се дневни температури в неделя следобед, заради въздействието на циклон западно от България, на места в Южните и западни райони на страната ще има превалявания от дъжд. Не се очакват съществени валежи, като процеса ще приключи до края на първия работен ден от новата седмица.

След това до петък, до първия ден от нови месец март, не се очакват валежи, ще бъде топло, но тогава страната ще попадне под влиянието на нов средиземноморски циколон и ще видим валежи над страната, вероятно повече в южните планински райони.

В началото на март ще започне промяна, температурите ще започнат да се понижават и заради развитието на средиземноморски циклони се очакват повече валежи, включително вероятно и от сняг. Но след 3 - 4 март.

Тогава ще започне пренос на по-студени въздушни маси от североизток, а това означава и по-ниски дневни температури, които ще се приближат до климатичната норма за началото на месец март.

В планините температурите ще се по-високи от обичайните, като снегът в по-ниските части ще се топи, а условия за ски ще има само в алпийските отсечки на пистите. В началото на март, когато се очакват повече валежи, снегът отново ще се върне.

Необичайно високет температури над страната са от полза за всички нас, тъй като намаляват потреблението на енергия, а и по-топлото време дава възможност на хората да бъдат повече на вън и в почивните дни, и след края на работния ден.

Глобалната призмена температура, която следим, не се  променя, а и няма да се промени, остава 14,38 градуса. /temperature.global/