В Министерството на вътрешните работи са получени три сигнала, свързани с изборите, каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов пред журналисти.

Според МВР шефа два от сигналите са свързани с евентуално купуване на гласове, а един - с евентуално нарушаване изборните права на гражданите.

Калин Стоянов припомни, че в сряда беше подписан документ между няколко институции за набелязване на специални мерки в рамките на изборния процес.

От 9 май до 10 юни 2024 г. ще работи денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно противодействие на престъпления против политическите права на гражданите, обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от Република България.

Движението в столицата

Междувременно Калин Стоянов коментира и друга "гореща" тема - за преустроените трафик и паркиране по булевардите около НДК. МВР се разграничи от тях.

Полицейските разрешения, позволили преустройството, били от преди години, подчерта сружебният вътрешен министър.

Той заяви, че лично не одобрява обновеното движение и вижда други приоритети в градоустройството на столицата.

„Това разрешение е дадено назад във времето. Доколкото чувам преди няколко години са взети всички тези решения и са гласувани. Аз лично на одобрявам това, което се случва там. Мисля, че ще възникне проблем със задръствания. Да, хубаво е това, което се прави, но аз лично съм на мнение, че София би следвало да осигури на първо място както подземни, така и надземни паркинги за всички тези автомобили, които са в централна градска част и чак тогава да мислим за това, което се прави с тези алеи в момента. Така че моето мнение, как да го кажа, според мен не е много коректно на този етап, без да имаме осигурени паркинги да се прави това нещо”, каза Стоянов

Чуйте повече от прикачения звуков файл.