ДАНС, МВР и прокуратурата отново ще работят заедно срещу евентуални престъпления, извършвани във връзка с изборите за Европейски парламент и 50-о Народно събрание. Институциите се разбраха да създадат Национално междуведомствено звено, след като в последните години МВР отказваше да работи съвместно с държавното обвинение в борбата с купения вот. Предложенията на прокуратурата тогава бяха отклонявани от вътрешните министри по онова време - Бойко Рашков и наследника му на поста Иван Демерджиев. Главен прокурор по това време беше отстраненият вече Иван Гешев.

Сега, със заповед, подписана от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, служебния вътрешен министър Калин Стоянов и шефа на ДАНС Пламен Тончев, се регламентират действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията по време на изборите "2 в 1". 

То ще се ръководи от зам.-главния прокурор Елена Каракашева. В новосъздадения орган ще участват прокурори от Върховната прокуратура, и.ф. главния секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев, директорът на ГДНП-МВР главен комисар Атанас Илков, зам.-председателя на ДАНС и др.

Целта е да има ефективно взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания и в самия изборен ден. Звеното ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите. В работата му е включено и обмен на информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната и извършване на анализи, както и обобщение на получените данни.