„Йогата е път към промяна. Това е истинска наука, много ценна като познание. Ако човек има постоянство, практикуването на йога не е трудно“, коментира в ефира на обзорната програма на Дарик радио Пловдив пловдивчанинът Васил Тосев, който е единственият мевлеви дервиш в България.

Той е християнин, който завършва школата за дервиши в свещения за мюсюлманите град Коня, но е и един от най-известните преподаватели по йога. Древната индуистка философия за физическо и ментално здраве, днес има милиони последователи по целия свят. Васил Тосев организира всяка неделя походи сред природата, регулярни ритрийт и йога лагери

Започва да практикува йога преди повече от 20 години,  за да подобри своето здравословно състояние, което е беше много влошено.

30-годишен е тежал повече от 100 кг, а болестите му са били многобройни. Днес той е почти два пъти по-лек, а болестите сякаш са изчезнали.

„Йогата е наука за психиката, повечето хора я бъркат само с физическите упражнения. Това е да се пробуди разбиране в тялото, за съжаление доста трудно за повечето хора“, счита Тосев и допълва, че истинските йогисти, суфисти и дервиши са концентрирани в настоящето, защото мисленето за това, което е било и това, което ще бъде, изхабява изключително много енергия, необходима тук и сега.

Още чуйте в разговора на Искра Койчева с Васил Тосев.

Последните новини от Пловдив