За бързо обслужване на граждани и бизнес, областна управа Бургас стана първата сред 28 администрации в страната с напълно дигитализиран архив - или от 26 юни до над 51 хиляди документи ще има лесен и бърз достъп.

"В края на 2014, когато поех управлението на Областната администрация, установих, че архивът се намира в огромни чували, струпани в различни стаи. Като адвокат и човек от частния бизнес си давам сметка, че ако информацията, с която работиш не е подредена и лесно достъпна - ти си неефективен. Моментално се заех с подреждането на всички тези документи и систематизирането им.

Това разказа в ефира на Дарик Югоизток – областният управител на област Бургас - Вълчо Чолаков за началото на първия в историята на областните администрации дигитален архив. По думите на Чолаков, процесът е бил бавен и труден, но с помощта на екипа му – резултатът е факт.

„Сега всички актове за държавна собственост, най-старият от които е от 40-те години на миналия век ще бъдат лесно достъпни за справки и работа. Малко над 50 000 са дигитализираните актове за държавна собственост“, разказа още областният управител, а целта му е:

Обслужването на гражданите да е бързо, професионално и любезно.

"Благодарение на млад софтуерен екип, с който стартирахме, системата предлага удобно търсене на документи по различни категории – община, в която се намира, вид на имота и т.н. Ако преди гражданин, който идваше при нас да търси акт е бил връщан няколко пъти за месец, сега справките стават бързо. Временно заемам този пост, но желанието ми е, когато го напусна да видя една работеща администрация“, каза още Вълчо Чолаков.

След успешната дигитализация, Областна управа – Бургас ще се насочи към друга иновативна за администрациите услуга - електронно получаване на актове за държавна собственост. 

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от областния управител Вълчо Чолаков:  

Още за Вълчо Чолаков: 

Почистването на "Вая" спасява пътя за Созопол

Вълчо Чолаков: Бракът не е договор за удоволствие (ВИДЕО)

Чолаков: Подписахме договора за втори етап от почистването на канал Вая, започваме