Безпрецедентен мълчалив бойкот. Такъв беше осъществен не къде да е, а в централата на Организацията на обединените нации (ООН) в Женева, съобщава анадолската агенция.

Знаковият бойкот беше насочен към американския посланик в ООН Мишел Тейлър, която трябваше да запази самообладание и да не прекъсне преждевременно речта си, въпреки че докато говореше, вместо лицата на присъстващите в залата, тя виждаше техните гърбове.

Темата на речта на Тейлър беше случващото се в Близкия изток и по-конкретно: позицията на САЩ, които подкрепят Израел във войната с признатата от Европейския съюз за терористична организация "Хамас".

Посланикът на САЩ Мишел Тейлър държа речта си като част от от периодичния преглед на Комитета за съответствието на страната с Международния пакт за граждански и политически права (ICCPR) в Женева.

Гледката, която беше запечана от любителски камери в залата беше шокираща.

Десетки чуждестранни активисти, които защитават правата на ЛГБТИ, коренното население, репродуктивните и други права и водят кампании срещу дискриминацията, се изправиха демонстративно и обърнаха гръб в мълчалив протест по време на речта на американския посланик.

Нещо повече: те окачествиха като недостатъчни отговорите на правителството на САЩ на техните проблеми, свързани с правата на човека.

В основата на бойката обаче стоеше категоричната подкрепа на САЩ за "израелския режим в неговата геноцидна кампания в Ивицата Газа", както беше опрецелен от част от протестиращите.

Случката в ООН идва на фона на продължаващата повече от 10 дни война в Израел и тревогите за цивилното население в Газа, блокирано след началото на военните действия.

Протестът се състоя в отговор на решението на САЩ да наложат вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, целяща да установи "хуманитарна пауза" в конфликта, която да позволи на основната помощ да достигне до Газа.

Актът на неподчинение символизираше разочарованието на много народи от позицията на САЩ по израелско-палестинския конфликт.

Демонстрацията започна, когато Тейлър заяви, че ангажиментът на САЩ към договора е „морален императив в самото сърце на нашата демокрация“, а страната ѝ „дава пример с нашата прозрачност, откритост и смирен подход към собствените ни предизвикателства в областта на правата на човека“.

В сряда Израел се съгласи с исканията на САЩ да не спира доставките на основната хуманитарна помощ - като храна, вода и лекарства.

Камионите с продукти от първа необходимост могат да влизат в Ивицата Газа през египетския пропускателен пункт „Рафах“. Първата хуманитарна помощ пристига днес. 

Освен САЩ, шест други държави, сред които Хаити, Иран и Венецуела, също бяха подложени на публични сесии тази есен в Женева, за да се види доколко страните спазват ангажиментите си по Международния пакт за граждански и политически права - един от малкото международни договори за правата на човека, които Съединените щати са ратифицирали.

През изминалите два дни чухте за много от конкретните начини, по които изпълняваме задълженията си по конвенцията, а също така чухте и обещанието ни да направим повече", каза Тейлър, която е посланик на САЩ в Съвета по правата на човека. „Признавам, че повдигнатите теми често са болезнени за всички нас“.

Джамил Дакуар, директор на програмата за правата на човека в Американския съюз за граждански свободи, заяви, че делегацията на САЩ „реши да се придържа към сценарийни, общи и често безсмислени отговори“ на въпросите на комисията.

На моменти изглеждаше, че отговорите, генерирани от изкуствен интелект, щяха да бъдат по-качествени“, допълва той.

Андреа Гереро, изпълнителен директор на обществената група „Алианс Сан Диего“, заяви, че отговорите на САЩ са били „дълбоко разочароващи“ и включвали просто повтаряне, защита и обосноваване на стандартите за използване на сила от американската полиция.

„Поради тази причина преди два дни напуснахме консултациите на САЩ (с гражданското общество) и днес протестирахме“, каза Гереро, чиято група започна кампания „Започни с достойнство“ в югозападните щати, за да осъди злоупотребите, дискриминацията и безнаказаността на правоприлагащите органи.

Около 140 активисти от различни групи пристигнаха в Женева за първия подобен преглед на спазването на пакта от страна на САЩ от девет години насам.

Коя е Мишел Тейлър?

Посланик Мишел Тейлър положи клетва като постоянен представител на САЩ в Съвета на ООН по правата на човека на 22 февруари 2022 г. Тя е активист и застъпник за правата на човека през целия си живот с твърд ангажимент за служба.

Като дъщеря и внучка на оцелели от Холокоста, посланик Тейлър внася в Съвета по правата на човека дълбоко разбиране за решаващата роля, която Съветът може и трябва да играе за насърчаване на универсалните права на човека и за защита на правозащитниците.

Посланик Тейлър е защитник на жените и момичетата, като отдавна се застъпва за достъпа до кариера в областта на STEM, за действия за прекратяване на насилието срещу жени и за равенството на ЛГБТИ лицата.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм